it´s too late to be late again

Články



222 tipů a triků pro MS Office Excel 2007


Autor: John Walkenbach
Vydal: Computer Press, 2008

222 tipů a triků pro MS Office Excel Jak se dočtete v záhlaví knihy, autor je nazýván "Mr. Spreadsheet", což je poměrně výstižné. Nedávno jsem psal o jeho knize MS Office Excel 2007 – programování ve VBA, kterou považuji za nejlepší publikaci o Excelu v českém jazyce. Tuto knihu beru jako jeden z doplňků, i když to tak úplně není. Nabízí totiž jiný přístup a určitě se objeví u počítačů mnoha excelovských nadšenců.
Jde skutečně především o konkrétní rady a návody pro používání tohoto oblíbeného pracovního nástroje. Řazení kapitol vychází z obtížnosti a využitelnosti, poslední kapitoly již zasahují do oblasti Visual Basic for Applications.
Prostředí Office 2007 je dost odlišné od předchozích verzí. Už proto se vyplatí mít takovou knihu po ruce, samozřejmě, pokud s Excelem pracujete. To pozná každý, kdo začne psát nějakou složitější funkci. Výborná je kapitola Konverze a matematické výpočty. Skutečnost, že se matematika v mnoha školách vyučuje bez vazby na nějaký takový tabulkový kalkulátor, mi připadá hodně smutná, tady je možné najít dost příkladů, které zaujmou.
Také grafy mají svoji excelovskou pozici velmi pevnou. A když se navíc přidá jednoduchý script (VBA), který výsledný graf převede na obrázkový formát GIF, JPG nebo PNG? (Pro zajímavost – autor napsal další knihu, která se zabývá jenom využitím grafů v Excelu.) Samozřejmě nechybí vstupy do statistiky, podmínek nebo kontingenčních tabulek.
Kromě kapitol, které nabízejí práci s Excelem z hlediska uživatelských dovedností (formátování, tisk, apod), je závěr věnován prográmkům ve VBA neboli základům maker. Opět je vše založeno na ukázkových příkladech.

Kniha je moc dobré čtení například do vlaku. Začtete se do nějakého konkrétního řešení a za chvíli se budete těšit, až jej vyzkoušíte. A výborné prostředí VBA je navíc obsaženo i v nekomerční verzi MS Office 2007, která je cenově hodně lidová.
>>>>>

06-06-2009

Na Timovi
Ve světě