it´s too late to be late again

Články



HDRI pro fotografy a počítačové grafiky


Autor: Christian Bloch
Vydal: Zoner Press, 2008

HDRI pro fotografy a počítačové grafiky Už se opakuji, když píšu o tom, že technologie HDR postupně mění svět digitální fotografie. Trend, který díky experimentálním pokusům začal před několika lety, má dnes hodně rychlé tempo. Je to hlavně díky grafickým programům, jejichž výrobci si moc dobře uvědomují, že by jim jinak ujel vlak.
Je logické, že s tímto vývojem narůstá i nabídka literatury. Nedávno jsem psal o knize Fotografie a vysoký dynamický rozsah - základy HDR, která je určena velkému spektru zájemců a určitě osloví mnoho laiků. Tato kniha je o něčem jiném, je poměrně odborná. Lehce odstrašující přirovnání je ale třeba uvést na pravou míru. Její odbornost je totiž v jisté dávce matematičnosti, kterou autor do jednotlivých kapitol vložil. Občas se zde objevují nějaké logaritmy, výpočty různých grafických formátů nebo technické snímání obrazů. Můžete je samozřejmě přeskakovat, nicméně stačí základní matematické znalosti a touto vědou se snadno prokoušete.

Proč tento úvod? Je totiž důležité vědět, zda chcete být pouze uživateli, nebo občas míváte potřebu do problematiky proniknout. Takový přístup není jenom o znalostech různých fotoeditorů, ale především o hloubce technických možností a celé filozofii zpracování. A přesně proto vznikla tato kniha. Kromě již uvedené a mně velmi blízké matematiky se zde dočtete o principu fungování senzorů, pochopíte proč dříve CCD a dnes CMOS, a jak do jejich vývoje zasáhla HDR technologie. Z hlediska zpracování obrazu tu najdete velmi podrobnou kapitolu, která navíc nabízí i využití efektů.

HDR a panorama

Část, která řeší panoramatické HDR obrazy, je podle mne nadčasová. Takto nabízená řešení jdou daleko za rámec běžného využití a ukázky jsou velmi působivé. Propojení těchto dvou technologií se považuje za nejnáročnější způsob práce v digitálním fotografování a určitě bude pro řadu nadšenců velkou výzvou. Navíc s prostorovými efekty – to je téměř nová fotografická dimenze!

HDR a panaroma

Knih o digitální fotografii mám poměrně hodně, ale tato mi učarovala důsledností, se kterou se jednotlivým tématům věnuje. Není cílena pouze na fotografy, ale chce oslovit i grafiky. Přílohou je také DVD, které, kromě několika trial a free verzí software, nabízí i Zoner Photo Studio 10. A samozřejmě také mnoho ukázek a příkladů, které patří do jednotlivých kapitol.
>>>>>

23-06-2009

Na Timovi
Ve světě