it´s too late to be late again

Články



Jak myslí Steve Jobs


Autor: Leander Kahney
Vydal: Computer Press, 2009

Jak myslí Steve Jobs … je elitář přesvědčený, že většina lidí jsou idioti. Vyrábí ale zařízení, která se ovládají tak snadno, že je zvládne každý idiot. Tato lehce brutální citace z knihy o tajemství úspěchu společnosti Apple ukazuje, jak je třeba působení hlavní osoby společnosti vnímat. Steve Jobs je mozkem celého vývoje firmy posledních let a jeho přístup k obchodu této citaci odpovídá docela přesně. Jako uživatel jednoho applovského produktu bych se měl možná urazit, ale fakt je, že to, co Apple prodává, je opravdu vychytané. A to technicky i designově. A za vším je Steve Jobs.

Kniha je o něm se vším všudy. Ale také o společnosti Apple, což je prakticky totéž. Čtení je místy zábavné, jinde trochu alarmující a možná i k naštvání. Jobsova touha po dokonalosti je obrovská. Je pravda, že Evropa funguje jinak než Amerika a Apple se zde začal masově prosazovat až díky iPodům, ale již pohled do prodejen našich mobilních operátorů ukazuje, že v "jablečném" pojetí se vše děje jinak. Mobilní telefony různých značek se prezentují pouze v provedení maket, ale iPhone je zde v plné verzi, navíc s okamžitým připojením na Internet. A pokud prodejci na tyto podmínky nepřistoupí, nebudou jej prodávat. Jednoduché, ale výstižné. A hlavně to funguje.

I o tom je tato kniha. Určitě si ji přečtěte. Dozvíte se řadu věcí, které nikdy nebudete chtít dělat, ale také najdete motivaci a inspiraci pro mnoho jiných činností. Protože Steve Jobs je motivátorem par excellence. To není teorie, ale zkušenost, kterou je ochoten prostřednictvím podobných knih sdělit. Věřím, že jakákoli jeho prezentace je zážitek, na který se dlouho vzpomíná.
>>>>>

09-09-2009

Na Timovi
Ve světě