it´s too late to be late again

Články



Doplňovací úloha v Moodle


Malé oživení moodlovských vod pomocí zajímavého typu úloh.

O Moodle jsem nepsal docela dlouho, přestože s ním pracuji téměř denně. Proto jsem se rozhodl přiblížit zajímavou testovací úlohu, která není moc jednoduchá.
Úloha se jmenuje doplňovací, což příliš výstižné není. Jde o méně používaný způsob, který v sobě kombinuje několik odpovědí zároveň. Na rozdíl od ostatních testových otázek zatím nemá grafické rozhraní (verze 1.9.3), proto je nutné použít textový zápis. To samozřejmě vede k izolaci úlohy u méně zkušených uživatelů. Věřím, že tento článek zájem o použití alespoň trochu zvýší.

Úloha může sáhnout do tří různých typů zadání:
- výběr z rozbalovacího seznamu, MULTICHOICE – správná odpověď má v zápisu rovnítko (=),
- doplnění krátké odpovědi, SHORTANSWER – zápis krátké odpovědi,
- numerický zápis, NUMERICAL – číselné hodnoty, odpověď může být i částečná za dílčí počet procent.


Ukázka
Zápis je opravdu pouze textový. Za zmínku stojí alternativa u odpovědi Karlův, kde je jako správná odpověď uvedeno i slovo Karluv. Chyba nemá vliv na celkové body. Jiná alternativa je u třetí otázky, kdy je jako částečně správná odpověď uvedeno číslo 13 (za 0,5 bodu). Vlnovka rozlišuje jednotlivé odpovědi.

Hlavní město České republiky je {1:MULTICHOICE:Brno~=Praha~Loket}. Jeho známou dominantou je {2:SHORTANSWER:=Karlův~=Karluv} most. Česká republika má {3:NUMERICAL:=14 ~%50%13} krajů.

Doplňovací úloha - ukázka

Jak je vidět, úloha v sobě zahrnuje možnosti, které mohou test příjemně oživit. Tedy příjemně pro zadávajícího, u zkoušených si nejsem zcela jist, ale skutečností zůstává, že výsledek vypadá velmi dobře a profesionálně.

14-09-2009

Na Timovi
Ve světě