it´s too late to be late again

Články



Upgrade školního webu


Občas je třeba provětrat každý web. I ten školní.

Upravoval jsem některé úseky školního webu gymso.cz, který běhá na stroji phpRS a rozhodl se do něj sáhnout trochu hlouběji. Jde o verzi 2.8.0, ta funguje stabilně a bez problémů už tři roky. Občas je ale vhodné provětrat každý systém a phpRS již nějakou dobu ve svém vývoji stagnuje. To se týká především zdrojového kódu, objevily se totiž například zajímavé motivy pro design webu, které jsou k dispozici na autorských stránkách, nebo řada pluginů pro zlepšení funkčnosti.

Hlavní změna se týkala layoutu stránek. Původní phpRS je posazen do tabulkové struktury, kterou nemám příliš v oblibě. Nyní jsou tabulky (navíc vnořené) nahrazeny bloky, které určují celkový vzhled. Podařilo se je napsat tak, že z pohledu uživatele žádná změna designu neproběhla. Důležité je, aby všechny části webu zůstaly na svém místě. Pozicování je vždy záležitostí nastavení v CSS a postupného ladění v různých prohlížečích. Bylo nutné vytvořit prvky pro celkový layout a nahradit jimi původní tabulky. Upravovaný web má fixní strukturu, která se nepřizpůsobuje nastavení prohlížeče, což mi je bližší. To samozřejmě plánovanou změnu výrazně zjednodušuje. Úprava proběhla i na úrovni navigace a zde dal o sobě vědět IE6. Naštěstí šlo o řešitelnou záležitost a v ostatních prohlížečích, včetně Safari i dalších minoritních programů, je všechno v pořádku.
PhpRS je psán v HTML 4.01, po úpravě odpovídá i standardům pro XHTML 1.0 podle W3C. Validita u takových webů je samozřejmě velmi relativní, neboť jde o publikační systém s více autory.

Vždy jsem tvrdil, že jde o výkonný stroj, který je pro školy vhodný. MySQL databáze je dostačující, do stránek je možné vložit i fotogalerii. Webmasterům nabízí živé diskusní fórum a vývojářské prostředí Community Web s nabídkou pluginů a dalších doplňků. I přes zmíněnou stagnaci v dalším rozvoji systému jde o uživatelsky přátelské prostředí, navíc kompletně v češtině.

04-10-2009

Na Timovi
Ve světě