it´s too late to be late again

Články



SEO v PHP


Autoři: Jaimie Sirovich, Cristian Darie
Vydal: Computer Press, 2008

SEO v PHP Kniha z edice Programujeme profesionálně vnáší do problematiky SEO nový pohled. Na rozdíl od marketingového přístupu, kde se řeší, co je třeba udělat, programátor hledá cestu, jak to udělat.
V první části autoři věnují pozornost základnímu nastavení prostředí. Klasicky jde o server Apache, PHP a databázi MySQL. Je možné samozřejmě celou kapitolu přeskočit a použít některý program se všemi potřebnými aplikacemi.
Další kapitola už míří do SEO a věnuje se optimalizaci pro vyhledávače. Mateřské platformy své algoritmy pro výpočty tají, ale přesto je možné použít běžné prostředky pro zvýšení aktuálnosti webů. Jde především o PageRank a úpravy v kódu stránky. Opět se ukazuje, že dodržování pravidel podle W3C se vyplácí.
Obtížnější postup je ve využití URL u vyhledávačů. Tady se autoři věnují rozdílu mezi statickým a dynamickým webem a dělají dobře. Odkazy jsou všude, pokud mohou pozici webu vylepšit, proč se tomu bránit? Při čtení zabrousíte i do regulárních výrazů, pomocí kterých se definují pravidla pro URL adresy.
Popis stavových kódů je především o přečtení, nabízí totiž přehled situací, které mohou při zobrazování stránek nastat. Zde vede kód 404, který asi viděl každý, jde o vyhledávání neexistující stránky.
Nebezpečí duplicitních souborů se může projevit, jestliže vyhledávač příliš často zpracovává stejné informace z různých stránek. Situaci vyhodnotí jako zdržující a takové stránky ztrácejí pozice.
SEO mohou ovlivňovat i skriptovací zápisy do webů. Publikace tento problém částečně řeší, dozvíte se, proč je vhodné více pracovat s kódem HTML a CSS, než se zbrkle pouštět do Ajaxu nebo Flashe. Webové kanály, sociální záložky, RSS nebo maskování, i to jsou prvky, které mohou pozici webu ve vyhledávačích ovlivňovat.

Jedna kapitola se zaměřuje na prostředí WordPress. Ukazuje, jak je možné psát blog, který je pro vyhledávače příjemným soustem a jak je možné tuto volbu ovlivnit. V závěru knihy najdete vynikající dodatek k regulárním výrazům. Autoři je vysvětlují s pomocí programu OpenOffice.org Writer, který je volně k dispozici. Opravdu výborný závěr.
>>>>>

11-10-2009

Na Timovi
Ve světě