it´s too late to be late again

Články



Mistrovství v CSS


Autoři: Jeff Croft, Ian Lloyd, Dan Rubin
Vydal: Computer Press, 2007

Mistrovství v CSS Jak už bývá u těchto rozsáhlejších publikací zvykem, je i tato pojata komplexně. Vybavuji si první knihu o CSS, kterou jsem si koupil někdy před šesti lety, a fakt, že vývoj v kaskádových stylech neusnul, je velmi příjemný. Právě Mistrovství v CSS je toho důkazem, přestože kniha vyšla v roce 2007, má rozhodně co říci.
Její podtitul je Pokročilé techniky pro webové designéry a vývojáře a rozhodně nelže. Úplným začátečníkům bych asi doporučil knihu jinou, ale pokud jste do kouzel CSS pronikli alespoň v základní úrovni a chcete kaskádové styly opravdu umět používat, je velmi vhodná.
Má logickou posloupnost a jednotlivé kapitoly jsou zároveň osnovou pro vzhled webu. Přestože obsahuje velmi málo obrazových ukázek, je o webdesignu. Naučí vás číst kód kaskádových stylů, od základních stavebních kamenů v podobě layoutů a pozicování až po typografii a tiskové výstupy. Začíná sice stručným povídáním o (X)HTML a Doctype, ale v dalších částech už autoři pitvají jen kaskádové styly.

Moderní způsob aktivizace některých prvků na webu (např. odkazy a formuláře) je historicky založen na JavaScriptech. Jiné řešení, jednodušší a efektivnější, nabízí i CSS. V knize se tomuto přístupu věnuje hodně stránek a ukázky kódu jsou přímo použitelné. Zastaralé odkazy v podobě obrázkových tlačítek jsou snadno nahraditelné textem, který se může oživit pseudotřídou hover. V CSS 2.1 je podporována a není důvod se jí i jejím sestřičkám vyhýbat.

Autoři se hodně věnují i prohlížečům. Je to logické, neboť jejich chování je pro design webu zásadní. Přestože je kniha obsahově zařazena do doby svého vydání, je stále aktuální. Jisté zvláštnosti Internet Exploreru jsou dostatečně dráždivé a málokdo je nerespektuje. I na to kniha pamatuje, například názorně vysvětluje tradiční problém s šířkou bloků. Když IE, tak hacky, to je jasné. Nejde jenom o ukázku, jak triky používat, ale právě na nich pochopíte, proč Internet Explorer vyžaduje zvýšenou pozornost.

V závěru publikace najdete dodatek Reference CSS. I přes jeho užitečnost neočekávejte žádný manuál, který bude pouze popisovat jednotlivé deklarace. Naopak, kniha je průvodcem pro vytvoření webu, jehož design bude působit moderně a zajímavě.
>>>>>

29-10-2009

Na Timovi
Ve světě