it´s too late to be late again

Články



Numerati


Autor: Stephen Baker
Vydal: Computer Press, 2009

Numerati Matematika je věda zatracovaná, stresující i odpočinková, pro někoho velká výzva, pro jiného nepřekonatelná propast. Pro všechny má ale společnou jednu vlastnost, ovlivňuje nás na každém kroku. Podle mne to je dobře, ale někdo si možná právě ťuká na čelo. Kniha Numerati popisuje několik situací, ve kterých do nás matematika vpichuje své akupunkturní jehly nenápadně, ale zároveň cíleně a nekompromisně. Co vlastně to podivné slovo znamená? Jde o nový výraz pro matematické modelování chování lidí v různých situacích a jejich dosazování do vzorců a algoritmů. V těch se ostatně pohybujeme denně díky různým vyhledávačům, rankům a samozřejmě i sociálním sítím.

Všichni jsme nositeli čísel. Nejdříve neuspořádaná množina, později výsledek složitých rovnic a výpočtů. Třeba e-mail. Denně odešleme nebo přijmeme obrovské množství zpráv. Kdyby si dal někdo práci a pokusil se například zmapovat styl, jakým je píšeme, asi by byl schopen vytvořit naši charakteristiku. Tímto způsobem je možné analyzovat i gramatické chyby nebo způsob vyjadřování pomocí krátkých vět či komplikovaných souvětí.
Zajímavá je určitě kapitola o terorismu. Možná byste nevěřili, jakým způsobem lze rozpitvat sebelepší síť, ve které se dá v uživatelích číst jako v románu. A podle chování lidí v různých sociálních komunitách je možné i předjímat jejich další kroky. Vypadá to, že hlavní hráči v internetovém světě nás mají rozebrané opravdu důkladně. Což si myslím zejména o Google, Facebook je na to zatím příliš živelný a spontánní, ale jeho analytická doba ještě určitě přijde.
Část o vztazích je dokonce i příjemně vtipná, obzvlášť autorovo zjištění, proč se matematicky k sobě s manželkou nejdříve nehodí a jak nakonec stačí málo, aby to dopadlo opačně. Nebo technologicko-statistické sledování zdravotního stavu, což ovšem není příliš humorné téma. Mnoho takových ukázek přináší život sám každý den, kniha se věnuje těm, které reprezentují určité oblasti chování.

Možná je na místě otázka, zda má dneska ještě smysl chovat se na Internetu paranoidně? Stejně všechno vyčmuchají, jdou neúnavně po stopě a když zavětří, už neuhnou. (Jde samozřejmě o nadsázku, bezpečnost v sítích je stále potřebnější). A na závěr snad jenom krátká citace z posledních stránek knihy: "Pointa je v tom, že pokud chceme být nalezeni, musíme se strojům jevit srozumitelní. Potřebujeme dobrou pozici pro stránku a musíme se přizpůsobit algoritmům." Tak co, jde z těchto slov strach nebo úleva?
>>>>>

20-12-2009

Na Timovi
Ve světě