it´s too late to be late again

Články



Statistika bez předchozích znalostí


Autor: Stan Gibilisco
Vydal: Computer Press, 2009

Statistika bez předchozích znalostí Publikace patří do edice Průvodce pro samouky. Podobné knihy mají většinou za cíl umožnit co nejjednodušší vstup do různých oblastí výpočetní techniky a programování, zde nikoli. Tady budete opravdu studovat statistiku a pravděpodobnost. Začátek je velmi opatrný, autor přepokládá spíše obecné znalosti matematiky a v úvodní části opakuje některé základy (středoškolák tuto kapitolu přeskakuje, pouze si na jejím konci zvedá sebevědomí jednoduchým autotestem). V další části se seznámíte se základními statistickými pojmy. Není jich mnoho, ale o to více je potřebné jim rozumět. Opět končíte testem, který je velmi jednoduchý.
Pokračující kapitola je opravdu parádní disciplína, začínáte totiž pronikat do tajů pravděpodobnosti. Autor jí věnuje poměrně dost stran a určitě mu za to patří velká chvála. Uvažovat statisticky bez znalosti pravděpodobnosti totiž nelze. Je zpracována velmi dobře, autor ví, o čem píše. Kromě běžných technik zde pracuje i s kombinatorikou, jejíž znalosti jsou důležité zejména v oblasti složitějších počtů. Tady je má první výtka překladatelům. V českém pojetí matematiky je mezi pojmy permutace a variace rozdíl. Autor používá pouze pojem permutace. Možná stačilo jenom upozornit na jiný přístup k terminologii nebo konzultovat překlad s nějakým matematikem. Pro neznalé je to opravdu matoucí. Jinak je ale celá kapitola moc dobře napsána.
Druhá rozsáhlá část se už věnuje pouze statistice v praxi a je zde co číst. Vhodné rozdělení problematiky do jednotlivých kapitol odpovídá obtížností studovaných témat. Postupujete od jednodušších pojmů, jako jsou odhady a zdrojová data, přes hypotézy a regresní zpracování, až po korelace, kauzalitu a lehký úvod do teorie chaosu. Z této části mám hodně dobrý pocit, protože jde o nenápadné naťuknutí fraktálové geometrie. Bohužel, při ukázce praktických problémů obsahuje kniha drobný nedostatek, a to v popisu Platónových těles. Uvádí totiž, že existují pouze tři, což není pravda, neboť jich je pět. Je zřejmé, že pro ukázkové úlohy se všechny nehodí, ale toto uvedení je zkrátka mylné. Druhá část je stejně jako dílčí kapitoly zakončena autotestem. Na konci publikace najdete správné odpovědi, nejde o žádné zkoušení, ale o sebekontrolu.

Kniha není školní učebnice, i když úvodní slovo tuto možnost nabízí. Autor se snaží obsáhnout co nejširší oblast celého oboru a zároveň statistiku zpopularizovat. Navíc čtivým a pochopitelným způsobem, což nebývá u matematicky zaměřených publikací zvykem. Tady se to povedlo a i přes zmíněná upozornění jde o velmi dobré čtení.
>>>>>

26-12-2009

Na Timovi
Ve světě