it´s too late to be late again

Články



Originalita webdesignu


Několik bodů k webdesignu Chytráka Tima aneb kde hledat inspiraci. Co je a co není originální?

Dnes je už trochu problém přijít s něčím novým a neotřelým ve vzhledu webu tak, aby to nebylo na úkor kvality. Vývoj webdesignu se dostal podle mne do nové etapy, ve které se možná méně hraje s grafikou, ale více vítězí účelnost a technické zpracování. Důvod, proč to píšu, je jednoduchý. Vzorových a motivujících webových stránek je dnes již tolik, že nemá smysl být za každou cenu originální, ale především funkční. Proto zde uvádím několik bodů k webu Chytrák Tim.

1. Nikdy jsem se netajil svým obdivem k některým jiným webům, resp. k jejich designu, a pečlivě studoval jejich kód i různé internetové kurzy, které se objevily.
2. Beztabulkový layout je moderní způsob webdesignu, který mi vyhovuje - nevidím nic kopírovaného v jeho využití. Naopak, tabulkový layout je cesta zpět. Navíc, nejčastěji používaný je dvou- nebo třísloupcový layout, s běžným záhlavím a zápatím.
3. Princip Chytráka Tima je v maximální efektivnosti s minimálním zatížením - časovým i designovým. Tím myslím i barvy, konstrukci, obrázky. Barevné kombinace jsem mohl použít jakékoliv, prostě mi tyto vyhovovaly nejvíce. Tento web je o technické stránce designu, nikoli o originalitě za každou cenu.
4. Chytrák Tim je svojí strukturou web poměrně jednoduchý, obzvlášť ve srovnání s publikačními systémy.
5. Zpracování webů v podobném technickém stylu bych doporučil každému - alespoň by se Internet "pročistil".
6. Logo ve formě fotografie, které jsem použil, se mi líbilo kvůli své jednoduchosti. Vyzkoušel jsem hodně možností, ale všechny byly méně zajímavé. Pes Tim je můj a nic proti tomu neměl.
7. Kritikovi, který mne na některé věci upozornil, děkuji, alespoň mne přinutil najít si zase trochu času na malou změnu.
8. Jakýkoli design webu není dogma - až budu mít chuť jej celý změnit, udělám to. Možná i na základě toho, že najdu inspiraci v jiném webu.
9. Pokud si přečtete publikace o webdesignu, zjistíte, že jsou v podstatě o tomtéž. A na Internetu máte před sebou stovky inspirací, které vás zákonitě ovlivňují.
10. Já se touto činností neživím, je to jenom hobby. Chytrák Tim je zcela podle mých představ, nikoli podle představy jiných.

Berte, prosím, těchto deset bodů jako součást tvorby webů - každá zkušenost je dobrá.

24-05-2005

Na Timovi
Ve světě