it´s too late to be late again

Články



Fotogalerie s využitím JavaScriptu


Na webu je dnes populární prezentování fotografií. O tom, jak si vytvořit jednoduchou galerii pro svůj web, je tento článek.

Úmyslně zde nepoužívám pojmy fotoalbum nebo publikování fotografií, protože chci popsat jednoduchou galerii, která pracuje na základě využití JavaScriptu bez podpory databáze.
Mnou vybraná fotogalerie je poměrně jednoduchý script, snadno použitelný na jakékoli stránce, který můžete upravit pomocí kaskádových stylů společně s celou stránkou podle svých představ.

Vizuálně je zpracována tak, že návštěvník webu vidí náhledy jednotlivých snímků a jednu velkou fotografii, která se mění průběžně podle vašeho výběru. Fotogalerie je funkční ve všech běžných prohlížečích, pokud jsou JavaScripty zapnuty (což je zpravidla v pořádku). Dokonce nemá vliv ani na validitu stránky podle W3C.

Umístění snímků už tak jednoduché není. Je totiž nutné vytvořit odkaz na každou fotku zvlášť. Jinými slovy, kolik fotografií, tolik odkazů k příslušným obrázkům. Vlastní snímky jsou umístěny v samostatném adresáři, malé náhledy si vytváří script sám. Bohužel, pouze změnou rozměrů bez převzorkování, proto je obraz v náhledu trochu zdeformován. Rozměry velké fotografie jsou nastavitelné také, ale měly by odpovídat původní velikosti fotografií. Rozmístění náhledů a velkého snímku na stránce je ovlivněno externími kaskádovými styly, zde konkrétně pomocí tříd, které si připravíte podle svých představ.

Je jasné, že tento způsob prezentace použijeme, pokud obrázků není příliš hodně. Výhodou je, že se jedná o jednoduchou konstrukci, která je snadno pochopitelná. Takových scriptů je hodně, já zde použil jeden z knihy Praktický JavaScript (vyd.: Zoner Press). Její funkčnost si můžete ověřit na odkazu pod článkem.
>>>>>

25-08-2005

Na Timovi
Ve světě