it´s too late to be late again

Články



Jak testuje software Microsoft


Autoři: Alan Page, Ken Johnston, Bj Rollison
Vydal: Computer Press, 2009

Jak testuje software Microsoft Poněkud netradiční publikace nabízí komplexnější pohled na testování software v dílnách Microsoftu. První myšlenka je téměř kacířská – jak to, že Microsoft dovolí nahlédnout do zákulisí svých vývojářských směrů? Po přečtení vám bude jasné, že toho zase tak moc neodhalil, jde spíše o nakouknutí za pomyslnou oponu.
Nejzajímavější je systém testování. Autoři představují několik metod, které vycházejí z různých programovacích přístupů. Ukázky jednoduchých kódů jsou psány dostatečně srozumitelně, obzvlášť v propojení s nabídnutými algoritmy. Tato část je převážně o metrikách a analýze rizik při složitosti kódu. (Ostatně, co je vlastně složitý kód?)
Velmi dobře se čte kapitola o testování pomocí modelů. Jde totiž nad rámec přímého využití v Microsoftu a ukazuje, co vlastně znamená systémový přístup při využívání různých nástrojů. Od základů modelování a lehké matematizace problémů postupně dojdete k tvorbě návrhů, což je již zajímavější. Vše je doplněno o schémata, která jsou dostatečně vypovídající.
Microsoft se snaží zjišťovat i zpětnou vazbu od svých klientů. Kromě běžných nabídek k účasti na testování aplikací sem patří asi nejznámější dialogové okno Hlášení o chybách systému Windows, které doprovází havárie aplikací. Tento monitoring se údajně zpracovává ve výstupy, umožňující Microsoftu analyzovat chyby a zkvalitňovat produkty.

Autoři pracují jako manažéři testování a v obsahu knihy to je vidět. Nejde o nějakou příručku nebo manuál, ale o publikaci, která seznamuje širší veřejnost s praktikami Microsoftu, používanými při vývoji jejich produktů. Zároveň jde o nenásilný vstup do celé problematiky softwarového testování.
>>>>>

05-03-2010

Na Timovi
Ve světě