it´s too late to be late again

Články



Fotogalerie s využitím PHP scriptu


Jiný typ fotogalerie bez použití databáze. Je náročnější, ale určitě stojí za prostudování.

(Poznámka v úvodu: článek má dnes (2012) spíše ilustrativní charakter, neboť galerie nefunguje v PHP 5 a od doby vzniku tohoto článku se prakticky neaktualizuje.)

V předchozím článku jsem psal o využití JavaScriptu pro vytvoření pěkné webové galerie. V tomto článku popisuji jiný způsob, a to použití scriptů v PHP. Přestože se jedná o složitější strukturu, stále to není tak hrozné. Fotogalerie pracuje bez použití databáze, obrázky jsou uloženy v samostatném adresáři.
Princip fungování je v tom, že na stránce máme náhledové snímky, po kliknutí na jeden z nich se zobrazí velká fotografie.

Takových fotogalerií je na webu k dispozici více. Já jsem hledal tu vhodnou poměrně dlouho, nakonec jsem objevil jednu relativně jednoduchou, kterou vytvořil programátor Tomáš Páral www.tomasparal.cz/programator/php/fotogalerie/. K dispozici je několik verzí, které se vyvíjejí, proto je dobré použít tu poslední. Obsah přiloženého souboru s kaskádovými styly jsem vložil do svého externího souboru, který je připojen jiným způsobem - @import. Potom jsem potřebný script umístil do stránky. Nevýhodou je složitější stavba, protože už vyžaduje alespoň chápání funkcí v PHP, zde dokonce i formátu XML. Jestliže totiž něco nefunguje, je to asi jediný způsob, jak chybu odhalit. Zpravidla je problém v jiných cestách k fotografiím, popř. k některým souborům. Co je důležité vědět, že někteří poskytovatelé webového prostoru zdarma neumožňují použití stránky s kódem PHP. Navíc je zde nutné vytvářet i náhledy.
S funkčností této galerie jsem měl ze začátku problém. Nakonec se rozběhla díky autorovi Tomášovi, který klíčový script upravil, a také díky Jirkovi Chomátovi www.chomat.net. To sem píšu proto, že jim oběma děkuji, a zároveň je dobré vědět, že se téměř vždy najde možnost pomoci.
Obecná výhoda je v tom, že PHP scripty pracují na straně serveru, nikoli klienta, jako je tomu tak např. u JavaScriptů. Proto by neměl nastat problém se zobrazením na žádném typu prohlížeče.
Fotogalerie je k nahlédnutí v odkazu pod článkem. Jednotlivé verze jsou ke stažení na webu autora společně se stručným manuálem (uvedeno výše).

Pokud oba články shrnu do jednoho závěru, mohu doporučit začátečníkům spíše JavaScriptovou galerii, přestože tento způsob sám v oblibě příliš nemám. Jestliže ale máte pocit, že vaše prezentace vyžaduje pevnější „technické zázemí“, galerie v PHP jsou určitě vhodnější. Odborné články najdete např. na www.interval.cz.
>>>>>

30-08-2005

Na Timovi
Ve světě