it´s too late to be late again

Články



Vytváříme vlastní distribuci Linuxu


Autor: Lukáš Jelínek
Vydal: Computer Press, 2010

Vytváříme vlastní distribuci Linuxu Hned v úvodu článku musím podotknout, že nemám žádnou potřebu tvořit vlastní linuxovou distribuci. Proto jsem byl velmi zvědav, zda tuto chuť ve mně kniha nevyvolá. Z pohledu uživatele zaběhnutého systému si neumím představit, že bych se pouštěl do nějakého dobrodružství. Ale vědět, co se vlastně odehrává "uvnitř" systému je velmi lákavé. První silná stránka knihy je v její nezávislosti na distribuci. Na rozdíl od publikací, které se věnují konkrétním linuxovým systémům, zde se řeší obecné principy. Dalším významným krokem je uspořádání knihy. Obsahově totiž rozhodně nepatří mezi "začátečnické", a proto je vhodně zvolená struktura kapitol důležitá. Kniha se čte díky této skutečnosti velmi dobře. Schématické obrázky jsou vypovídající, jednoduché a pochopitelné. Je také třeba počítat s určitou úrovní odbornosti. Pokud jste uživateli Linuxu, bude vám autorův cíl jasný a vůbec to neznamená, že musíte být programátory systémů. V případě, že jste se zatím s Linuxem míjeli, doporučuji pro začátek spíše nějakou distributorskou publikaci (Mandriva, Ubuntu). Určitě by pomohla instalace kompletní distribuce, protože její sledování také hodně napoví.

Teď k obsahu knihy. Rozhodně neočekávejte velké množství ukázek grafických prostředí a programů. Když vlastní distribuce, tak opravdu od základu. První část se věnuje primárním stavebním prvkům, kde najdete třeba vlastnosti balíčkových systémů nebo vysvětlení logiky instalačních programů. V další kapitole se již hovoří o tvorbě distribuce. Začíná se u návrhu a přes práci s balíčky a instalační proces se dostanete až k zavaděči systému. Kniha pokračuje zapojením jádra a popisem základních systémových funkcí, dále správou, bezpečností a sítěmi. Grafické prostředí je klíčová záležitost moderních operačních systémů. Bez jejich neustálého vývoje směrem k uživateli by neměly systémy šanci masově uspět a je úplně jedno, o jakou platformu se jedná. Nejde pouze o jejich přehled, ale především o koncepci řešení. Schéma pro X Window System jasně prezentuje spokojenost uživatele. Největší prostor je samozřejmě věnován KDE a GNOME.

Po přečtení knihy jsem svůj názor nezměnil a dál zůstanu věrný hotové distribuci. To ale její hodnotu a přínos nijak nesnižuje. Od téměř kultovní publikace Operační systém Linux (V. Vychodil, 2003) je totiž konečně na trhu nadplatformní pohled, který neřeší instalace a popisy jednotlivých distribucí, ale má obecný charakter. A není pouze pro správce systémů, nýbrž i pro uživatele, kteří touží po osobitém prostředí.
>>>>>

16-05-2010

Na Timovi
Ve světě