it´s too late to be late again

Články



Digitální fotografie v programu GIMP


Autor: Lubomír Čevela
Vydal: Computer Press, 2010

Digitální fotografie v programu GIMP Knih o programu GIMP zatím moc nevyšlo, což je dáno především jeho záběrem. Přestože je k dispozici i pro OS Windows, obstát v konkurenci tolika freewarových fotoeditorů je velmi obtížné. Jde samozřejmě o střet dvou pohledů. Z hlediska nabídky a možností jde o jeden z nejvyspělejších programů, který musí svojí výbavou uspokojit opravdu náročné zájemce. Pokud se budeme bavit o uživatelské přívětivosti, jde o klasickou ukázku programu, který řada lidí odkládá právě z důvodu poněkud netradičního prostředí. A proto je každá podobná publikace vítána. Takže teď ke knize.

Jak jsem už naznačil, jde především o uživatelského průvodce. Tím nemyslím klasický manuál, ale promyšlenou strukturu, která vychází z osobních autorských zkušeností. Hned první část vede k co nejvhodnějšímu nastavení prostředí. Netradiční otevření několika oken, na sobě zdánlivě nezávislých, působí komplikovaně a autor nabízí několik řešení. V dalších částech se už ale věnuje fotoeditačním metodám. Nebudu je vypisovat, ale věřte, že uspokojí většinu fotografů. Autor v úvodu píše, že jde o kuchařku pro amatéry. Vzhledem k možnostem GIMPu si to nemyslím. A nabízené postupy v knize taktéž ukazují mnohem více než jen základní úpravy.

Publikace má řadu předností. Především je vydána na křídovém papíru, což zvyšuje úroveň prezentovaných fotografií. Je psána zkušeným uživatelem a nabízí rady, ke kterým byste po nějaké době také dospěli, ale díky knize setříte čas. Má logickou posloupnost od základních nastavení až po konečné designové úpravy snímků. Je samozřejmě barevná.

Není první publikací o GIMPu v mé knihovně. Díky odlišnému stylu ty předešlé nekopíruje a hlavně je poplatná novým verzím programu. Pokud chcete opravdu kvalitní nástroj pro úpravu svých fotografií a bojíte se jeho odlišnosti, kniha vám pomůže prakticky se vším.
>>>>>

03-06-2010

Na Timovi
Ve světě