it´s too late to be late again

Články



Povolební rétorika


To, že je po volbách, ještě neznamená, že nepřijde nějaké překvapení.

Už během prvního týdne po volbách se objevují zajímavé situace. Věci veřejné nezklamaly mé odhady z předvolebního období a skutečně se jeví poněkud zvláštně. Hodně mi objasnil rozhovor novináře J. Kroupy s předsedou R. Johnem, který vyšel v MF Dnes. Je otázkou, zda je ta jejich nováčkovská naivita skutečná, nebo hraná?

Prezident pověřil P. Nečase přípravou vlády, čímž přihřál polívčičku v kotli ČSSD. Ti mají radost z nového tématu, protože nějaké potřebují. Přitom je zřejmé, že prezident rád občas lehce provokuje a tady by šlo stejně o formalitu.

Začínají spekulace o ministerských křeslech a je to vcelku legrace. Každý den se objevují informace o tom, že veškerá jednání jsou o programu, nikoli o postech, ale novináři vyštrachají nemožné. Nakolik jsou spekulativní, nebo mají dobrý odhad, ukáže čas. O křeslech to ovšem je, to bychom jinak byli naivní zase my. Kdo obsadí školství, je taky hodně otevřené, zájem prý je slušný. Jenom jsem zvědav, jak se postaví k předvolebním slibům? Z některých se totiž opravdu blbě couvá.

Příjemným překvapením pro mne byla skutečnost, že prakticky nedocházelo k přenechávání mandátů těm nezvoleným. Osobně to totiž považuji za podvod velkého kalibru na všech úrovních voleb. Zažil jsem takové dění i na komunální úrovni, jde o typickou ukázku kanální politiky. Tady omlouvá pouze jasná předvolební proklamace o pouhé podpoře svých oblíbených. V každém případě mají letošní volby svoji perlu - bývalého poslance z pardubické ODS, který se poněkud hůře vyrovnával s postavením mimo hru.

07-06-2010

Na Timovi
Ve světě