it´s too late to be late again

Články



Umění programování - Základní algoritmy


Autor: Donald E. Knuth
Vydal: Computer Press, 2008

Umění programování - Základní algoritmy Tato obsáhlá publikace vyšla poprvé před několika desítkami let a stále si nese své zvláštní charisma. Přes několik vydání se nesnaží za každou cenu podbízet moderním programovacím jazykům, což je velmi sympatické. Autor totiž zvolil svůj vlastní strojový jazyk, který má především matematický základ. Nejde o žádné technologické provedení, ale o simulaci programovacích metod obecně. Pokud byste se chtěli naučit nějaký vyspělý jazyk používat a hledáte jeho syntax, kniha pro vás určena není. Jestliže chcete proniknout do podstaty programování, zejména do teorie algoritmizace, máte před sebou krásné a chytré čtení.

Kniha má filozofický charakter a výrazně se podílí na osobnostním vývoji programátora. Její komplexnost a matematický základ ukazují, že programování opravdu není o jazyku. Ten je pouhým prostředkem a potvrzuje známou skutečnost, že programátor-vývojář musí být dobrý matematik, což u programátora-aplikátora občas postrádáme. Ten sice umí bezvadně převést do kódu vše, co mu předložíme, ale vlastní návrhy třeba vůbec netvoří. Autor návrhu dokonce ani nemusí umět žádný jazyk, ale měl by být schopen dostatečně pojmenovat své záměry. A o tom tato publikace je.

Celé dílo má několik svazků, 1. díl je zaměřen na základní algoritmizaci. Vychází z diskrétní matematiky, která sice přesahuje průměrné znalosti gymnazisty, ale je zvládnutelná. Běžná kombinatorika je ještě stravitelná, ale zejména teorie stromů a her je na školské úrovni hůře aplikovatelná. Přesto jde o vynikající ukázku toho, že matematické myšlení je základ jakéhokoli dalšího studia podobného směru.

Každá kapitola je zakončena cvičením. V něm najdete velké množství úloh, které jsou velmi tvůrčí, vycházejí z logiky a trénují algoritmizaci. Na konci najdete výsledky těchto cvičení. Vynikající kniha, která je stále považována za nejvlivnější učebnici programování. Už se těším na 2. díl.
>>>>>

11-06-2010

Na Timovi
Ve světě