it´s too late to be late again

Články



PHP 5 a MySQL 5 - hotová řešení


Autor: Luboslav Lacko
Vydal: Computer Press, 2007

PHP 5 a MySQL 5 - Hotová řešení Tato kniha má není úplně nová, spíše jde o aktualizaci. Její předchůdkyně vyšla v roce 2005 a už jsem o ní psal. Proto recenzi nyní pojmu jako rozšíření té původní. Obě publikace se věnují PHP 5, tady velký rozdíl není. Ale v oblasti databází naopak ano. První část se věnuje přípravě prostředí. Autor ji rozšířil o kapitolu "Zend Engine Oracle, IBM...". Dále je zde uvedena instalace MySQL 5.1 a komplexního balíku WAMP. Ten velmi jednoduše vytvoří platformu pro celou správu databáze, localhostový server Apache a skriptovací prostředí PHP. Jestliže používáte jinou kombinaci, možná vás zaujme alespoň její pročtení. Já pracuji v aplikaci Vertrigo (Windows) nebo v LAMP (Linux), přesto se mi řešení WAMP líbí. Základní programovací metody nedoznaly velkých změn, řekl bych, že došlo pouze k větší specifikaci některých prvků, popř. doplnění obrázků. Ale kapitola o OOP je již širší o objektovou knihovnu PEAR a základy objektového programování jsou popsány také podrobněji.

Kapitolou 11 vstupujete do světa databází a zde došlo k největšímu rozšíření knihy. První část je uvedena jako vstup do SQL obecně. Nabízí základní pohled do programování databází a je skvělým úvodem do další části o MySQL 5. Ta má v knize opravdu velký prostor a nabízí i zajímavý výstup v podobě redakčního portálu. Ten oproti předchozí publikaci neobsahuje žádné změny, což je škoda, protože by bylo určitě co doplnit. I když je pravda, že jde pouze o výstupní úlohu a cíl knihy je jiný, několik rozšíření v podobě moderního pojetí publikačního webu by bylo určitě přínosem. Další databázové platformy, kterým se autor věnuje, jsou ale také zajímavé. Ukazují, že vazba mezi PHP a MySQL je sice silná, ale nikoli jediná možná. Pouze mi zde chybí alespoň malé seznámení s platformou PostgreSQL, podle mne by to čtenáře oslovilo více než např. SQLite.

I přes tyto subjektivní úvahy je ale kniha výborná. Přestože není počtem stran nijak rozsáhlá, její záběr je veliký a má co říct začátečníkům i pokročilejším uživatelům. Obsahuje CD s hotovými úlohami, které jsou okamžitě aplikovatelné. V edici Hotová řešení patří k tomu nejlepšímu a bylo by skvělé dočkat se nového vydání v souvislosti s jazykem PHP 6, který má výrazné objektové zaměření.
>>>>>

27-07-2010

Na Timovi
Ve světě