it´s too late to be late again

Články



Databáze bez předchozích znalostí


Autor: Andy Oppel
Vydal: Computer Press, 2006

 Databáze bez předchozích znalostí Knih o databázích není nikdy dost a je možné je rozdělit na dvě skupiny. Jedna je určena specialistům, kteří potřebují proniknout do tajů nějaké konkrétní platformy a naučit se programovat databáze na profesionální úrovni. Druhá skupina se snaží přilákat nové uživatele a těm je nutné nabídnout komplexní a zároveň stravitelný vstup. Databáze nás provázejí na každém kroku, od prvních vědomých tabulek v Excelu až po námi neřešenou evidenci osobních dat na centrální úrovni. Vědět alespoň rámcově, co se s našimi daty technicky provádí, je vždy dobré. Možná nás to povede k větší opatrnosti.
Recenzovaná publikace spadá do druhé skupiny, což naznačuje i její název. Znalost databází totiž mění způsob myšlení, dává mu strukturovanost a systém. A jejich správné pochopení řadu kroků zjednodušuje. Při čtení knihy jsem měl pocit, že autor sleduje stejný cíl.

První část se věnuje základům databází a přehledu různých typů. Je dobré si celou kapitolu pročíst, protože většina knihy se opírá o relační pojetí a získáte tak zajímavý teoretický náhled. Pro ukázky zvolil autor program MS Access a udělal dobře. Jde o modelový systém, který pracuje s hotovými objekty a dobře znázorňuje jednotlivé závislosti. Pokud máte s programem zkušenosti, máte před sebou příjemné a nenáročné opakování. Další kapitola již míří do jazyka SQL, který je výrazně textový. Autor trochu překvapivě použil Oracle SQL, což je databázová platforma asi nejrozšířenější, ale spíše v profesionální rovině. Pro menší databáze by uživatel sáhl asi jinam. To ale nevadí, protože jde o vysvětlení pojmů a příkazů. Ty jsou většinou stejné, minimálně mají stejný základ, který tvoří právě SQL. Tvorba dotazů, aktualizace dat, jejich definování a řízení, to vše je možné provádět zápisem textu, klidně i v příkazovém řádku. Pokud proniknete do této podstaty, je vám v podstatě jedno, s čím pracujete. A využít nové dovednosti například v MySQL je již poměrně snadné.

Nyní již jazyk SQL znáte a můžete se pustit do návrhu databáze. Tato činnost je již ve vyšší myšlenkové úrovni, nejde pouze o používání příkazů, ale o plánování a sestavení celé databáze, která by měla mít nějaký účel. Pro srovnání – použití MySQL nebo PostgreSQL je zdarma, ale vytvořená aplikace (hotová databáze) již může být na bázi komerčního využití. Je zřejmé, že naučit se jazyk, a umět jej používat, není totéž. Kniha vás provede modelováním, normalizací a propojením s vnějším světem. Aby byla vytvořená databáze funkční, je třeba umožnit vstup (popř. i výstup) dat. Prakticky jde o rozhraní, které vidí uživatel (pozn. databázi by naopak viděl neměl). Například u MySQL to bývá nejčastěji webové rozhraní vytvořené pomocí PHP, ale možností je samozřejmě víc. A nakonec i několik slov o již uvedené bezpečnosti, která se bohužel řadě uživatelů zdá zcela zbytečná.

Autor vtěsnal do rozumného počtu stran poměrně hodně témat. To určitě není jednoduché, každá kapitola by se dala využít jako zdroj pro samostatnou knihu. Navíc máte k dispozici dvanáct testů, které vám mohou po každé kapitole vyhodnotit, jak na tom jste. Přestože publikace vyšla v roce 2006, vlak jí rozhodně neujel, různé databáze jsou totiž ve svém základu velmi podobné.
>>>>>

08-08-2010

Na Timovi
Ve světě