it´s too late to be late again

Články



Zrcadlo komunální politiky


Krátké shrnutí mého volebního období ukazuje, co komunální politika dává i co může vzít.

Politika v třítisícovém městě je svým způsobem legrační. Ti, co spolu bojovali za stejné cíle před čtyřmi lety, jsou nyní odpůrci, kteří si vyřizují předvolební účty přes místní plátek nebo webové fórum. Házejí na sebe čísla a navzájem se obviňují ze lží. A za čtyři roky je možná opět uvidíme na stejné kandidátní listině. Je to hra, kde kdokoli bývá s kýmkoli proti komukoli. Neodhadnutelné prostředí, které má právě díky těmto aspektům velkou dynamičnost.

1998 - 2002
První zkušenost s komunální politikou byla nečekaně rychlá. Pro mne zajímavá především skutečností, že díky preferenčním hlasům jsem tehdy volby v našem městě vyhrál. Vítězství nad starostou bylo příjemné, ale v rámci voleb jsme celkově skončili druzí. Začala tak má politická stezka odvahy, kterou jsem rozjel jako člen rady. Bezvadná práce v koncepčním pojetí a s lidmi, se kterými se dalo racionálně jednat. Hodně motivační.

2002 – 2006 (resp. 2004)
Opět velká lekce z komunálních voleb. Na kandidátce nás bylo pouze pět, takže můj mandát byl nečekaným překvapením. Období velkých pracovních změn se mi zkrátilo na dvouleté politické působení. Velkým zklamáním pro mne byla ukázka toho, že i na malém městě se může pěstovat kult osobnosti. A celkově tak trochu dodělávky věcí z minula.

2006 – 2010
Volební období asi nejzajímavější a nejbrutálnější. Plné vyřizování osobních účtů a ukřivděných reakcí, bohužel i směrem ke mně. Rozhádat se není nijak složité, stačí si stát za svým názorem a nekývat. Smutný příběh, který ukazuje, kam až jsou někteří jedinci ochotni dojít. První i poslední rok proběhly v duchu one man show, pokaždé ve velmi trapném provedení. A celé období v poznání, že i v kuchyni, do které je vidět, lze za politický hlas dostat křeslo, na kterém se spokojeně usíná a probouzí se za čtyři roky. Po mnoha letech poměrně razantní změna politiky.

Rozhodl jsem se již na toto hřiště nevstupovat. Důvodů je více, hlavně pracovních. Ale zkušenost z uplynulých tří období je k nezaplacení a pomohla mi ujasnit si řadu názorů, které kdysi bývaly velmi naivní. Mám osobní mantinely, za které nikdy nepůjdu, a ty jsem vždy obhajoval dost nekompromisně. Prošel jsem si mnoha věcnými a korektními diskusemi s jasným tahem na branku. Poznal jsem i reakce lidí, kteří byli ochotni zajít za hranu bez jakýchkoli skrupulí. Také medvědí porcování, které ukázalo, že politika bude čistá a průhledná, až z ní zmizí peníze. A nakonec i pocit, že nad některými rozhodnutími ztrácím nadhled, protože jsem do nich "politicky" vtahován, se stal důležitým zrcadlem.

12-10-2010

Na Timovi
Ve světě