it´s too late to be late again

Články



JavaScript – průvodce programováním ajaxových aplikací


Autor: Den Odell
Vydal: Computer Press, 2010

JavaScript – průvodce programováním ajaxových aplikací Kniha, kterou tímto představuji, má zajímavou strukturu. Očekával jsem publikaci plnou konkrétních příkladů, které je možné vzít a implementovat do webu. Hned první kapitola mne přesvědčila o zcela jiném přístupu. Autor k obsahu přistoupil s cílem naučit čtenáře základním programovacím metodám, které následně prezentoval na JavaScriptech. Právě díky tomu je v knize vidět koncepční přístup. Hned v úvodní části se dočtete o (X)HTML, CSS a jejich vztahu k javascriptovým technikám. Vzhledem k tomu, že nějaký textový zápisník a prohlížeč jsou výchozí a nejjednodušší platformy pro tvorbu skriptů, jde o velmi důležitou kapitolu.

Ta následující je ještě zajímavější. Provede vás totiž programovacími technikami, které jsou nezávislé na prostředí. Od základní syntaxe až po objektově orientovaný jazyk a využití knihoven, to vše je popsáno jasně a pochopitelně. Víte, na jakém jádru pracuje váš prohlížeč? Co je schopen zobrazit a jak dalece spolupracuje s JavaScripty? Nejde o nic formálního, je třeba si uvědomit, že správná funkčnost skriptů z této platformy závisí na klientu, neboli prohlížeči. Obtížnost lehce narůstá s dalšími možnostmi využití, což nás vede k typografii a zapojení multimédií. Ve využití písma jsou prohlížeče omezeny a hodně začínajících webmasterů bylo zklamáno výstupem poté, co zvolili opravdu exotický font. Jak z toho ven? A jak na video nebo zvuk na webu?
Javascript se využívá velmi často u formulářů. Ty, napsány například v PHP, zprostředkovávají vstup dat na server. JavaScripty mohou například kontrolovat správné vyplnění a následnou reakci. Opět je důležité, že pracují na straně klienta a mohou jej upozornit na špatný zápis dříve, než data odejdou.
Poslední kapitoly se věnují aplikacím v Ajaxu a velmi silná je část o vektorové grafice, neboli kreslení v prohlížeči. Rozdíl mezi SVG a VML je dán vztahem Microsoftu k ostatním platformám a je dobře, že se autor věnuje oběma přístupům.

Knih o JavaScriptech je napsáno a vydáno hodně. Poznat, která je opravdu dobrá, není jednoduché, velmi často se překrývají, což je logické. V takovém případě je jejich kvalita hodně ovlivněna schopností autora zaujmout, zde se to rozhodně povedlo.
>>>>>

02-11-2010

Na Timovi
Ve světě