it´s too late to be late again

Články



97 klíčových znalostí softwarového architekta


Autor: Richard Monson-Haefel
Vydal: Computer Press, 2010

97 klíčových znalostí softwarového architekta Zajímavě sestavená publikace nabízí řadu příspěvků, které ukazují konkrétní zkušenosti ve fungování IT světa. V tomto případě z pohledu architekta, který má svůj globální pohled na případný projekt nebo jeho realizaci. Všechny články mají bloggerský nádech, pod některé z nich bych okamžitě psal reakci. Výhoda čtení je v tom, že nejsou v žádné návaznosti, způsob jejich zařazení mi připadá poměrně náhodný. Má to velkou výhodu, můžete přečíst libovolný příspěvek a nic vám neuteče.

Teď k obsahu. Jednotlivé texty jsou stručné, většinou zabírají necelé dvě strany. Každý má nějaký cíl, což je dobře, neboť tyto záměry vycházejí ze zkušeností, nikoli z pouhých úvah. Všechny mají co říct, ale některé vás osloví více. Jde totiž o to, že si při čtení řeknete: "...to znám, přesně to jsem řešil taky". Alespoň mně se to stalo, o to více mne kniha oslovila.

U každého příspěvku je uveden autor s fotografií, což posiluje myšlenku tištěného blogu. Ptát se, který článek je nejzajímavější, nelze, protože odpověď je subjektivní. Navíc může být vázána na nejčerstvější zkušenost. S chutí jsem si přečetl příspěvky z architektury databází, ale řada jiných se týká i vedení týmů, komplexnosti systémů, rozhodování, zda konkretizovat obecná řešení, nebo je stavět zdola, apod. Za všechny z nich bych uvedl lehce kontroverzní názvy Pokud to navrhnete, měli být schopni to také naprogramovat nebo Všechno nakonec selže.
>>>>>

05-02-2011

Na Timovi
Ve světě