it´s too late to be late again

Články



jQuery – kuchařka programátora


Autoři: experti komunity jQuery
Vydal: Computer Press, 2010

jQuery – kuchařka programátora Nejdříve citace z knihy (kap. 5.2): ...samotná knihovna jQuery není nic jiného, než stoprocentně čistý kód JavaScriptu... Úryvek znamená jediné, že knihovny mohou být různé, mohou se lišit strukturou a logikou, ale pokud vycházejí z jedné platformy, stále ji reprezentují. JavaScript je pro mne lehce schizofrenní jazyk, na jedné straně přináší řadu zjednodušení a účelných efektů, je nezávislý na programovacím prostředí a autorsky velmi vděčný. Na druhé straně vede jeho závislost na prohlížeči k určité nedůvěře. Vámi vytvořený a dobře fungující kód totiž nemáte pod kontrolou z pohledu uživatele. To je vážné, pokud je práce webu na tomto druhu skriptování závislá.

Nástup knihoven vnesl do používání JavaScriptů určitý řád. Navíc od sebe oddělil programovací a uživatelskou oblast, čímž se implementace do HTML kódu hodně zprůhlednila. jQuery není jediná knihovna, hodně populární jsou také Prototype, MooTools nebo DoJo. Všechny jsou kvalitní a použití závisí na přístupu uživatele. jQuery je systematicky napsána, má čtivý kód a pochopitelné funkce, které pracují spolehlivě. Je snadno implementovatelná.

Uvedená kniha je asi zatím jediná svého druhu na českém trhu. Autorsky je zastoupena špičkami v programování, což garantuje kvalitní zpracování. Z pohledu stavby kapitol jde o zajímavý přístup, každá má tři části: problém, řešení a diskusi. Obsahově je publikace poměrně rozsáhlá, od prvních zápisů až po aplikační ukázky. Je velmi komplexní, její záběr je dán širším autorským zastoupením. Už první kapitoly stačí k tomu, abyste napsali funkční kód.

jQuery jsem na tomto webu použil několikrát, například pro změnu designu při najetí myši v mikroblogu nebo jako skrytý formulář pod články (reakce k článku). Na stránkách www.kvcso.cz zase pro změnu celého designu (tmavý a světlý motiv). Další ukázkou je P-Gallery v podobě implementace fotogalerií do webových stránek.

Využití jQuery je opravdu široké a vyplatí se do práce s touto knihovnou pustit. Navíc není těžká ani pro výuku ve školách, i na uživatelské úrovni lze dosáhnout dobrých výsledků. Publikace má cílovou skupinu v programátorech webových stránek, ale pro pochopení není třeba hlubokých znalostí. Důležité je vysvětlení logických závislostí a principu knihoven obecně. Různé fotogalerie typu Lightbox a jejich obrovské zapojení do tvorby webů jsou jasným důkazem použitelnosti.
>>>>>

21-02-2011

Na Timovi
Ve světě