it´s too late to be late again

Články



Nikon D40/D40x


Autor: David D. Busch
Vydal: Computer Press, 2008

Nikon D40/D40x Publikace nese ještě jeden název, který je mnohem trefnější: "Ovládněte svůj Nikon naplno". Dokonale vystihuje obsah celé knihy, nejde totiž o žádný manuál ale o regulérní knihu o digitální fotografii, která se zaměřuje na DSLR zrcadlovky. I když popisuje práci s konkrétním přístrojem, jsou všechny rady použitelné i mimo značku Nikon. Sám zrcadlovku od této firmy používám, přestože mám jiný typ, uváděné metody a postupy se neliší. Veškeré ovládání je snadno přístupné a prakticky stejné.

První část nabízí popis fotoaparátu, opět platí, že Nikony jsou si v této kategorii velmi podobné. Další kapitola je o objektivech a jde o hodně poučné čtení. Vyznat se v nich totiž není vůbec jednoduché a navíc má každý výrobce jinou formu značení. Pokračujeme v technikách, které fotoaparát nabízí, například D-Lighting, Red-Eye Correction nebo velmi efektní Monochrome. Samozřejmě nechybí povídání o obecných principech fotografování, jako je clona, citlivost nebo čas.

Ve druhé části již nejde o přístroj, ale o proces. Od základů expozice až po používání blesku, vše pěkně pohromadě. Především se zde již řeší tématické oblasti, což je asi nejzajímavější. Někoho baví víc portrét, jiný si libuje v krajinách nebo makru. Všechny tyto oblasti jsou velmi hezky vysvětleny a popsány. Právě tato část má jednu velikou přednost, a to kvalitní papír a barevný tisk všech fotografií. Provedení celé knihy je velmi profesionální a zvolené snímky jsou dostatečně vypovídající. Computer Press má v nabídce podobně orientovaných publikací více, zejména pro zrcadlovky značky Nikon a Canon. Pokud to myslíte s fotografováním vážně, určitě je na místě mít podobnou knihu doma. Kromě dobrého čtení a kvalitních fotografií máte po ruce i cenné rady a návody.
>>>>>

24-02-2011

Na Timovi
Ve světě