it´s too late to be late again

Články



Hot Shoe


Autor: Joe McNally
Vydal: Zoner Press, 2009

Hot Shoe - žhavé výstřely z malých blesků Podtitul knihy Žhavé výstřely z malých blesků docela dobře vystihuje celý obsah. Ten je totiž skvělý! Autorův přístup je velmi osobitý, což vede k zajímavě publikovaným názorům na používání blesků při fotografování. Jde o velikou vědu a většina fotografů si to možná ani neuvědomuje. Ale v této publikaci je všechno jinak. Žádná hluboká teorie, ale přímý tah na branku. Zkušeností McNallyho asi nelze dosáhnout, ale jeho výstupy jsou cenné a ukazují, jak zlomit překážky, které před každým fotografem stojí.

Představte si příběhy, které v sobě nesou vždy nějakou moudrou radu. Přesně tak se autor vyrovnal s otázkou, jakým stylem knihu psát. Popisuje několik situací, do kterých se jako fotograf dostal během své praxe. Prakticky se nesetkáte s radou typu: “Použijte tento blesk...”, ale dovídáte se, po čem McNally sáhl, co se mu podařilo, co nikoliv, kdy mu pomohla náhoda, která změnila celou přípravu. Navíc je vtipný a zvýrazněné komentáře bezvadně vystihují autorovo zapálení pro celé téma.

Všechny fotografie jsou akční a mají atmosféru příběhu. Prakticky jde o práci s umělým světlem, to potřebuje kvalitní vybavení, zkušenosti a důvod. Již název knihy je hodně zvláštní a nezvyklý, překlad proveden velmi dobře. Zoner Press opět vydal publikaci, která si zaslouží poděkování.
>>>>>

07-03-2011

Na Timovi
Ve světě