it´s too late to be late again

Články



Počítačové sítě pro začínající správce


Autoři: Jaroslav Horák, Milan Keršláger
Vydal: Computer Press, 2011

Počítačové sítě pro začínající správce Kniha je populární, o čemž svědčí již páté aktualizované vydání. Je určena začátečníkům a obsah tomu odpovídá. Styl je dostatečně popisný a publikace je díky tomu obsahově přístupná. Čte se velmi dobře, protože jednotlivé části na sebe logicky navazují. Asi hlavní otázkou je, komu je vlastně určena? Pojem "začínající správce" je trochu matoucí. Není totiž jasné, kde se taková pracovní pozice objevuje. Ve firmách a velkých společnostech určitě ne, zde je požadavek na tuto funkci určitě výrazně vyšší. Malé firmy své sítě často řeší externí službou. V této oblasti její využití také nevidím.

Existuje ale jiná sféra, která přesně takový přístup potřebuje. Jde o školství, nikoli ovšem ve správě počítačových sítí. Spíše jako oblast výuky. Pokud se na knihu podívám očima učitele, určitě ji dokážu použít. Celá první část se věnuje hardware sítí, vrstvám, protokolům, software, typům sítí a dalším souvisejícím pojmům. Zpracování je dobré, strukturované a nezávislé na operačních systémech. A pro pochopení principu počítačových sítí dostatečné. Jediné minus je u protokolů v aplikační vrstvě, kde autoři neuvádějí IMAP, což je v roce 2011 trochu škoda. Obzvlášť při využití sítí v mobilech a dalších přenosných zařízeních.

Druhá část se zabývá správou sítě. Nejdříve pod Windows v jednotlivých verzích systému, kde jde o ukázky zprovoznění. Jsou zde praktické návody, které může použít každý, kdo bude před podobný problém postaven. Autoři zde řeší běžná témata, od souborového systému po uživatelské účty. Poslední část se věnuje Linuxu a jeho potřebách při propojení s Windows. Není zde toho moc, ale velký význam má přiblížení projektu Samba, kterému autoři dávají trochu víc prostoru. Je to dobře, protože běžný uživatel se s tímto pojmem prakticky nesetká a Linux si trochu pozornosti určitě zaslouží. Zejména u serverů nejde o přehlížené téma.
>>>>>

21-03-2011

Na Timovi
Ve světě