it´s too late to be late again

Články



333 tipů a triků pro Gimp


Autor: Vlastimil Modr
Vydal: Computer Press, 2010

333 tipů a triků pro Gimp Podnadpis Rychlá řešení pro každou situaci poměrně dobře vystihuje celý obsah. A zároveň pokládá otázku, kdy takovou publikaci použijeme? Nejde o první tištěnou podporu programu Gimp, předchozí knihy byly také velmi dobré. Díky své struktuře je ale vhodně doplňuje. Program Gimp je považován za nejvhodnější alternativu ke komerčnímu Photoshopu. Nevím, jestli je možné takto uvažovat, ale je zřejmé, že se v tomto hodnocení srovnává především komplexnost obou aplikací. U Gimpu musíme vycházet ze skutečnosti, že jde o Open Source produkt, který si může nést určité neduhy podobných programů. Nicméně verze posledních let se vyznačují velkou stabilitou i uživatelskou přívětivostí. Spíše jde o zvyk pro práci.

Autor velmi dobře strukturoval své rady podle využití. Začíná běžnými úpravami, které jsou k dispozici samozřejmě i v mnoha jednodušších programech. Osobně si také myslím, že používání Gimpu v této úrovni je spíše o fandovství. Nejsilnější oblastí je rozhodně další grafické zaměření. Fotomontáže, koláže, kombinace snímků a kreslených objektů, zde si můžete vytvořit z Gimpu opravdu kvalitní grafické studio, obzvlášť po doplnění dalších pluginů. K nim patří i využití pro weby nebo tvorba animací.

Gimp pracuje v nativním formátu (XCF), který je vhodný pro rozpracovaná díla a průběžné ukládání. Nemá ale problém s jinými formáty bez ohledu na jejich zdroj nebo zaměření. Díky tomu, že je program schopen načítat snímky z digitálních fotoaparátů i ze skenerů, nejsou zde v technické oblasti prakticky žádné překážky. Oceňuji i střízlivý přístup autora k podstatě programu, kde upozorňuje na rizika Open Source zejména v oblasti neočekávaných a nemilých překvapení. Jde spíše o preventivní rady, která mají díky kvalitě programu hlavně výchovný charakter. Velkou výhodou knihy je její uspořádání, které vám umožní sáhnout kamkoli, aniž byste ztráceli souvislost. Shrnuto - výborný pomocník, který je tématicky velmi dobře sestaven pro snadnou orientaci.
>>>>>

16-04-2011

Na Timovi
Ve světě