it´s too late to be late again

Články



1001 tipů a triků pro PHP


Autor: Jakub Vrána
Vydal: Computer Press, 2010

1001 tipů a triků pro PHP Autorův web PHP triky (php.vrana.cz) patří mezi nejlepší rádce, které můžeme na Internetu najít. Různé návody jsou promyšlené a koncepční, diskuse pod články věcná. Napsat offline verzi s podobným scénářem se nemusí vždy podařit, tady to ale rozhodně neplatí. V českých vydavatelstvích existuje velké množství knih o PHP v různých kvalitách a pro všechny možné cílové skupiny. Žádná ale nemá podobnou stavbu. Tento pohled je zásadní, protože se vždy bude jednat o důležitý doplněk jiné literatury. Určitě ji bude chtít mít ve své knihovně řada programátorů.

Struktura knihy vychází z témat, ve kterých nabízí odpovědi a řešení na očekávané otázky u uživatele, který s PHP pracuje, ví o čem tento skriptovací jazyk je a k čemu je vhodný. Jiné členění je z hlediska úrovně čtenáře, u jednotlivých bodů je vždy uvedeno, zda jde o radu pro začátečníky nebo pokročilé tvůrce. Dát dohromady 1001 rad není jednoduché. Otázek k řešení je samozřejmě mnohem více, ale tištěná podoba by měla mít určitou logiku. Patřil jsem mezi ty, kteří na knihu čekali poměrně dlouho, protože její vydání se prodlužovalo. Nakonec vyšla a pravděpodobně bude patřit mezi nejužitečnější publikace poslední doby. Uživatelů PHP je opravdu hodně a kniha jim má co nabídnout.

Záběr je široký, od instalace až po databáze a Ajaxové aplikace. Velkou výhodou je, že použité skripty jsou poměrně krátké a snadno použitelné v praxi. Autor řeší i bezpečnost, což je vzhledem k PHP obzvlášť důležité kvůli webovému využití. Přístup k jednotlivým ukázkám je přirozený, příkladem jsou různé regulární výrazy, které se nad rámec své kapitoly objevují v různých postupech. Aniž byste si uvědomili, že jde o poměrně obtížné téma, můžete je hned použít ve vlastní práci. Závěr je prostý, vynikající kniha od zkušeného autora, navíc s přiloženým CD obsahujícím publikované kódy.
>>>>>

24-04-2011

Na Timovi
Ve světě