it´s too late to be late again

Články



Deep Purple – Smoke On The Water


Když se dobré čtení propojí s kvalitní hudbou, jde o skutečnou ochutnávku!

Při nedávné koupi fialové knihy Deep Purple – Smoke On The Water jsem netušil, jak skvělou publikaci jsem sehnal. Navíc pořízenou v Levných knihách a za pár korun. Autor Dave Thompson zde mapuje celou historii mé nejoblíbenější kapely až do roku 2009. Popis vzniku jednotlivých alb, studiových i koncertních, je opravdu zážitek. Stejně jako vývoj celé skupiny ve všech složeních, kterými si prošla. Při každém poslechu si říkám, že mne již nemohou ničím novým překvapit. Když ale čtu, co Deep Purple v různých časech inspirovalo, okamžitě v mnoha skladbách slyším nové. Koncertní provedení je pokaždé jiné a neskutečně originální. A tak jsem si po několika letech opět s velkou chutí pustil nepříliš známý živák Knebworth 1985.

Soukromé projekty jednotlivých členů jsou také parádní přehlídkou umění, improvizace a charismatické hudby. V koncertním poslechu Deep Purple se díky hravosti kapely objevují kousky z Jesuse, Difficult To Cure, něco z klasiky, staré pecky i poslední skladby.

Při čtení jsem si hodně jejich písní pouštěl a příběh měl úplně jiný spád. Když čtu o tom, v jakých podmínkách vznikal jejich nejslavnější song Smoke On The Water, a zároveň poslouchám jeho improvizované provedení, mám pocit, že jsem tenkrát u toho byl. Navíc mám rád všechny vedlejší produkty, hlavně Rainbow, Gillan i Whitesnake. Každý jejich útěk k těmto kapelám a následný návrat znamenaly velký krok vpřed, je to znát v celé historii. Takže co na závěr? Snad že hlas Iana Gillana je jako žiletka, občas z některých projevů běhá mráz po zádech. Nádhera!

02-05-2011

Na Timovi
Ve světě