it´s too late to be late again

Články



Využití programů Zoner pro publikování na webu


Zajímavé programy pro úpravu fotografií, které je možné použít při jejich publikování na Internetu.

Vývoj fotoeditorů firmy Zoner sleduji od verze Media Explorer 4.5. Také patřím mezi štastné majitele produktu Zoner Media Explorer 6 Home, a zároveň mám možnost pracovat s verzí Photo Studio 7. V úvodu musím zdůraznit, že tento článek není popisem všech funkcí, které ZPS 7 nabízí, ale je především o využití pro web. Proto zde nepopisuji fungování tohoto rychlého a stabilního programu z hlediska jeho běžných možností, ale z pohledu využitelnosti pro design webové stránky.

Základním prvkem webové stránky je hypertextový odkaz. Přestože jsem přesvědčen, že doba tlačítek ve formátu .gif je již za námi, mohou mít některé weby takový obsah, že obrázkový odkaz zde své místo má. Jeho tvorba pomocí Zoneru je velmi jednoduchá – můžete si nastavit výšku i šířku prostorového rámečku a jeho průhlednost. Je možné pracovat s formáty .gif a .jpg, není proto problém takto zobrazit i fotografii.
Pro publikování na Internetu je nutné kvalitně připravit snímek z hlediska jeho velikosti, a to rozměrové i datové. Program nabízí několik metod převzorkování (resampling) tak, aby vypovídací hodnota fotografie zůstala co nejvěrnější. Moje zkušenost je, že schopností zachovat věrnost snímku při různých úpravách Zoner Photo Studio i Media Explorer vyniká poměrně výrazně.
Kolem fotografie je možné vložit vnitřní, vnější nebo obojí rámeček v různých barvách. Tato vlastnost není nic vyjímečného, nicméně, možnost určení různé šířky rámečků může vytvářet i u fotografie na webu zajímavý prostorový efekt.

Za kvalitní softwarové zázemí považuji možnost práce i v programu Zoner Callisto (verze 5, popř. 4). V době, kdy animacím na webu vládně spíše Flash, se může zdát, že význam Zoneru trochu ustupuje. Já si cením především tvorby různých koláží, kterou program umožňuje velmi jednoduše. Fotografie připravené ve fotoeditoru si snadno naimportujete do Callista, kde s nimi pracujete jako s objekty. Poté je exportujete zpět a v Media Exploreru (popř. Photo Studiu) s nimi dále pracujete dle svých představ.

Nakonec jsem si nechal umisťování fotografií na webu. Složitější způsob v použití vlastních fotogalerií si můžete usnadnit hromadnou tvorbou náhledů se společnou předponou minimalizovaných snímků (samozřejmě včetně převzorkování). Pokud takovou galerii nemáte, přichází Zoner se svojí nabídkou vytvoření HTML galerie i s FTP přenosem, stačí mít připravený prostor na webu. Výsledné stránky jsou ve formátu .htm, který přijímají všichni běžní poskytovatelé. Bohužel, tento komfort nabízí pouze verze Professional.

Dnes je uvolněna zdarma verze Zoner Media Explorer 5 Classic pro běžné nekomerční použití. Rozdíl mezi verzemi ZME 5 Classic a ZPS 7 Professional je sice značný, přesto je možné řadu úprav provádět i ve zjednodušeném provedení. V odkazu pod článkem najdete stránky Zoneru, kde jsou všechny produkty ke stažení ve verzi Trial. Za vyzkoušení rozhodně stojí.
>>>>>

22-10-2005

Na Timovi
Ve světě