it´s too late to be late again

Články



Loket – Krudum (s GPS)


Jak obohatit běžnou navigaci o zajímavé statistiky.

Dneska jsem opět vyrazil na pochod z Lokte na Krudum. Oblíbené trase do Slavkovského lesa nahrálo i bezvadné počasí, takže jsem od začátku nasadil ostřejší tempo. Pro neznalé zdejšího okolí jde o převýšení asi 400 metrů, cesta vede stále lesem a nejlépe ji charakterizuje přirovnání k drsnějšímu crossu.

S mapami na Nokii už zkušenosti z terénu mám, a moc se mi líbí. Dneska jsem poprvé zkusil Sports Tracker. Jde o aplikaci, která je zdarma a vyžaduje GPS na mobilu. Musím říct, že mne to fakt bavilo. Celá cesta na Krudum a zpět do Lokte byla podle GPS dokonce o něco delší, než jsem měl z webových map, takže celkem přes 19 km.

Sports Tracker umožňuje průběžný zápis. Označoval jsem některá místa spíše ze zvyku, protože na nich při běhu běžně kontroluji čas. Při každém takovém milníku mi aplikace hned přepočetla průměrnou rychlost, takže jsem měl celou cestu srovnání.

Výpis z trasy

Z mobilu jsou možné exporty v několika souborech, které jsem si hned poslal mailem. Uvedený graf ukazuje závislost nadmořské výšky a vzdálenosti. Z jeho symetrie je krásně vidět, že jsem se vracel stejnou cestou. Po celou cestu jsem poslouchal z mobilu písničky. Koukám, že se mi při zápisu lokálních informací do mapy uložily i jejich názvy. Taky jsem při cestě fotil. Opět jsou tato místa v mapě zachycena.

Sports Tracker je docela užitečná hračka. Existuje webové prostředí, se kterým se aplikace chce spojit, ale naštěstí to není nezbytné. Jde o sociální síť, která ukládá naměřená data a umožňuje virtuální setkávání dalších outdoorových nadšenců. Pro zajímavost - datový soubor (csv) z dnešní tříhodinové cesty má po zobrazení v Calcu nebo Excelu 9450 řádků. Je vidět, že GPS zaznamenává neustále. A taky mne dostalo, že v souhrnném výpisu mám 18784 kroků. Jakým výpočtem se k tomu došlo, nevím.

18-06-2011

Na Timovi
Ve světě