it´s too late to be late again

Články



Cloud Computing – praktický průvodce


Autoři: Anthony T. Velte, Toby J. Velte, Robert Elsenpeter
Vydal: Computer Press, 2011

Cloud Computing – praktický průvodce Clouds, mraky, obláčky..., s těmito názvy se můžeme setkávat v poslední době poměrně často. V Česku je to hlavně zásluha Google a Microsoftu, tyto dvě kontroverzní filozofie se vzácně shodují na směru, kterým se oblast IT vydává. V podstatě jde o přechod softwarového zatížení vašeho počítače ke službám, které vám někdo poskytuje. Prakticky jediná závislost je na dostatečné konektivitě, což problém zpravidla není. Další významný technologický krok v clouds je posun těchto záměrů do mobilních zařízení - tabletů a mobilů. I v této oblasti se odehrává zajímavý souboj mezi operačními systémy, navíc okořeněn o vstup společnosti Apple.

Jde o pohled uživatele jako fyzické osoby, což má výhodu běžných služeb zdarma. Cloud Computing má ale mnohem větší dosah, především u firem, kterým může nahradit prakticky celou oblast IT. Zdaleka se nejedná pouze o uvedené dvě společnosti, je jich mnohem více a často mají vazbu na prodávaný hardware (např. HP, Dell). A samozřejmě jde o služby placené. Asi nejdůležitější bývá úložiště dat, protože jde o cenné informace. S tím souvisí i dostatečné zabezpečení, což bývá také součástí nabídky.

Kniha vás provede situací, která v Clouds nastává. Neučí online služby využívat, nejde o žádný manuál. Získáte ale přehled o hlavních hráčích a technických možnostech. Autoři nepreferují žádnou konkrétní společnost, spíše ukazují, co je pro různé potřeby vhodné. Mne zaujala nabídka Amazon.com, neboť tento portál používám pro poslech hudby. Prostor, který se nabízí, je dostatečný, zdarma a snadno přístupný. Zdaleka ale nejde jen o datové sklady. Pro běžného uživatele je velmi přínosný systém pro editaci. Dokumenty a tabulky, které běžně upravujete v office programech, můžete mít uloženy na webu a také je zde upravovat. Asi nejběžnější jsou Google Docs a Microsoft Live.com, neboť mají českou lokalizaci. Nakonec zjistíte, že jde hlavně o zvyk...
>>>>>

01-08-2011

Na Timovi
Ve světě