it´s too late to be late again

Články



333 tipů a triků pro systém Joomla!


Autor: Marek Žmijovský
Vydal: Computer Press, 2011

333 tipů a triků pro systém Joomla! Publikace s podtitulem Sbírka nejlepších řešení a postupů pro váš web je od jiného autora než minulá kniha o publikačním systému Joomla. Charakterizoval bych ji obsahově jako velmi podobnou, ale díky jinému přístupu vhodnou jako doplněk k té původní. V každém případě je velmi dobře napsaná a má výraznou uživatelskou hodnotu. Pokud chcete vlastní publikační web, který má dobré technické řešení, při použití Joomla (skloňuje se, nebo ne?) chybu určitě neuděláte. Je svěží, nová a hezká.

První část je celá o instalaci. Místo jednotlivých postupů zde máte k dispozici strukturované odpovědi na možné situace, které se mohou při tomto procesu objevit. Další velké téma je vlastní administrace systému. Té je třeba rozumět, protože budete pravděpodobně správcem svého webu. Vzhledem k tomu, že se jedná o databázi, doporučuji tuto kapitolu prostudovat opravdu důkladně. Odměnou vám bude další část, která je již o designu stránek. Můžete využít hotové šablony, nebo si je upravit podle vlastních představ. Pokud umíte pracovat s kaskádovými styly, máte tady dostatečný prostor pro vlastní tvorbu.

Publikační systém má veřejnou část přístupnou přes prohlížeč všem návštěvníkům. Dále uzavřené redakční prostředí, které se týká správy systému včetně obsahu (články, fotografie) a vlastní tvorby. Na to navazují následné kapitoly.

Joomla je modulární platforma, můžete si přidávat další části jako jsou různé navigace, přehledy, RSS nebo statistiky. Velmi důležitá je správa uživatelů a jejich skupin. Pokud bude mít web více autorů (např. školní stránky), určitě je nutné rozumět bezpečnostním pravidlům a oprávněním. Špičkové zpracování má správa fotogalerií, vzhledem k jiným podobným redakčním platformám patří k nejpropracovanějším. Kalendář událostí a další rozšíření, např. o přístupy na sociální sítě, tvoří příjemný bonus.

Jak jsem psal v úvodu, kniha je hlavně o zprovoznění systému, nevysvětluje důvody a využití, ale řeší technickou stránku. Tento přístup je výborný, protože jde o odpovědi velmi snadno použitelné přímo při tvorbě webu.
>>>>>

16-08-2011

Na Timovi
Ve světě