it´s too late to be late again

Články



HTML 5


Autoři: Peter Lubbers, Brian Albers, Frank Salim
Vydal: Computer Press, 2011

HTML 5 V době, kdy se zastavil vývoj HTML na verzi 4.01, došlo k názorovému střetu mezi striktním rozdělením obsahu a designu webových aplikací, a technickým vývojem HTML se zaměřením na objektové pojetí, práci s daty nebo dynamickou grafikou. Zatímco první cesta vedla k poměrně snadno využitelnému a rychle aplikovatelnému XHTML, práce s objekty byla trochu přehlížena. Je totiž třeba si uvědomit, že vyvíjet je možné cokoli, ale nakonec stejně vítězí závislost na prohlížečích. Pokud jejich tvůrci něco odmítají, uživatelé mají smůlu. Naštěstí se většina prohlížečů snaží s HTML 5 vyrovnat a podpoře se jejich programátoři věnují. Stále sice platí, že standardizace dle W3C pro HTML 5 zatím není, ale evidentně to je pouze otázka času.

Uvedená publikace má velký potenciál právě ve sledovaném tématu. Dívá se totiž hodně dopředu a na několika nejzajímavějších příkladech ukazuje, co vývoj v oblasti webů v blízké době čeká. Aktuálnost vývoje je navíc podtržena poslední verzí Internet Exploreru, který zatím nebral HTML 5 moc vážně.

Hned úvodní část o grafice a využití prostředí Canvas je nesmírně zajímavá. Podobné objekty jsem zatím zkoušel přes grafickou knihovnu PHP, ale zpracování na straně klienta práci výrazně urychlí, navíc jsme stále v úrovni HTML. Další část se věnuje multimédiím, zvuku a videu. Bezvadný a přínosný je přehled podporovaných a nepodporovaných formátů, což v této oblasti není zanedbatelné. Pokračující interaktivní téma je zaměřeno na geolokaci a jde skutečně o lahůdku. Využití map, GPS nebo mobilních sítí se zdá být nepochopitelné, ale po přečtení možná změníte názor. Další kapitoly již sledují náročnější oblasti (formuláře, WebSocket, komunikační rozhraní, webové úložiště), která jsou ale velmi praktická.

Webům se věnuji docela dlouho a právě z tohoto důvodu vnímám knihu jako jeden z nejpřínosnějších vydavatelských počinů letošního roku. Hlavně způsob podání, který se opírá o konkrétní ukázky, je výborný, protože může oslovit hodně webových programátorů.
>>>>>

17-09-2011

Na Timovi
Ve světě