it´s too late to be late again

Články



O webu www.loket.cz


Jeden krok vpřed a dva kroky zpět? Nebo víc?

Stránky města Loket jsou historicky již ve své třetí variantě. Bohužel z uživatelského hlediska v té nejhorší. Pro zajímavost několik milníků v jejich vývoji.

Historie webu...
První web města vznikl v devadesátých letech a měl na tehdejší dobu velký potenciál. Svědčí o tom i cena, kterou dostal (3. místo?) v hodnocení obcí v rámci celé republiky. Nicméně šlo o stránky statické, i když informačně a graficky velmi propracované.

Další verze již přinesla redakční systém, který posunul web do dynamické úrovně. Šlo o přelom tisíciletí a především díky vizionářství a pragmatismu autora Vladimíra Štechra vznikl produkt, který podle mne velmi dlouho neměl mezi obecními stránkami konkurenci. (Měl jsem možnost spolupracovat s ním i na stránkách organizace, ve které jsem tehdy působil, a i zde se podařilo vytvořit dynamické stránky, které v oblasti vzdělávání byly pro mnohé motivací.) Tento web Lokte přežil až do roku 2011, kdy rozhodnutím vedení města došlo k největší internetové proměně. Celý web byl kompletně nahrazen novým systémem, který měl pravděpodobně vysledovat moderní pojetí.

...jeho současnost
Každý, kdo se podobnými aktivitami zabývá na kvalitativnější úrovni, ví, že měnit osvědčené a fungující systémy je třeba v okamžiku, kdy si o to vývoj řekne. Přiznám se, že tento důvod mi zde uniká. Nahrazení zcela funkčního publikačního systému s databázovou základnou jiným systémem, který vlastně dělá totéž, by mělo mít důvod. Jestliže k tomu mělo dojít, tak s využitím hotových moderních portálových řešení (Drupal, Jooomla, apod.), které umožňují modulární přístup a na principu Open Source mají silnou vývojovou podporu včetně české lokalizace. Opravdu revoluční by bylo nasazení propracovaného sociálního prostředí, ale to chce právě toho vizionáře. Jediným moderním prvkem bylo připojení Facebooku, což se ukázalo spíše jako trapný vtip, neboť mělo jít o nemoderovanou diskusi veřejnosti. Ta naštěstí vidí dál než navrhovatelé, a tak se vrátilo diskusní fórum a Facebook zůstal jako informační web, který částečně supluje oficiální stránky města.

Nakonec jsem si nechal design webu. Podle mne je zde třeba řadu prvků předělat. Poměrně zásadní nedostatky již byly částečně opraveny (např. upoutávkový banner v pravém menu), ale stále zůstává vzhled, který je spíše pro ostudu. Příkladem je umístění znaku města, který by stačilo přesunout do pravého bloku, aby pohled lva směřoval do webu, nikoli ze stránky ven (obzvlášť zvednutý ocas nad městem je pikantní). Odporné jsou vlastní reklamní bloky. Jednak se nehodí barevně, a dále jejich animace nemá žádný přínos a stejně se nedají číst. V porovnání s přímočarostí starého vzhledu nemůže tento nikdy obstát. Velké mezery mezi řádky a chyby v textech už jsou jen smutnou tečkou. Nevím, s čím měli oficiální publicisté webu (městský úřad) problém, ale pokud šlo o přepracování technické struktury, layout klidně mohl zůstat.

Na závěr snad jen, že pokud se autor snaží o XHTML (což je chvályhodné), měl by se také držet validity podle W3C. I to je vizitka. Pokud je nutné standardizaci porušit vlivem některých skriptů, proč ne, ale zde se jedná o chyby v kódu.

BTW: naštěstí Loket není jen městský úřad, takže se můžeme alespoň pochlubit stránkami knihovny (www.mkloket.cz). Ano, tak by to mělo vypadat.
>>>>>

05-10-2011

Na Timovi
Ve světě