it´s too late to be late again

Články



Virtuální počítač


Autor: Michal Šika
Vydal: Computer Press, 2011

Virtuální počítač Velmi zajímavá publikace nabízí nástroje, které potěší každého experimentátora. Základní podstata virtuálních počítačů je v softwarovém nahrazení vlastního počítače, takže nehrozí, že byste si zaplňovali disk zbytečnými programy jen kvůli vyzkoušení. Navíc je zde Linux a jeho instalace v režimu dual boot nemusí každému vyhovovat. Ve virtuálním prostředí si vyzkoušíte, zda vám vyhovuje a posléze se rozhodnete, jestli jej začít používat.
Kniha představuje čtyři prostředí, která umožňují uvedený režim. Windows Virtual PC, VMware Player, VirtualBox a VMware Workstation jsou virtuální počítače, kterým se autor věnuje velmi podrobně od instalace až po aplikační využití. Svojí obtížností jsou uvedeny v tomto pořadí, ale z hlediska využití je asi nejznámější VirtualBox.

Příjemná skutečnost je v popisu instalace linuxových distribucí Ubuntu, Linux Mint a Fedora. Právě v této oblasti je přínos bezesporný, pro uživatele Linuxu jde o využití například v zaměstnání, pokud zde používají MS Windows, obráceně jde spíše o fandovství. I na to kniha pamatuje v kapitole o testování operačních systémů.
Poslední část se věnuje emulátorům, kde nabízí nostalgickou vzpomínku na Commodore 64 a MS DOS. V příloze knihy potom stručný popis všech uvedených virtuálních počítačů včetně zdrojů.

Publikace je velmi užitečná příručka pro řadu uživatelů. Její význam oceníte v okamžiku, kdy některý virtuální počítač budete chtít vyzkoušet. Testování programů s pomocí jiného software je lákavé, a proto je vhodné si nejdříve jednotlivé nástroje pořádně prostudovat.
>>>>>

07-10-2011

Na Timovi
Ve světě