it´s too late to be late again

Články



jQuery bez předchozích znalostí


Autor: Marián Margorín
Vydal: Computer Press, 2011

jQuery bez předchozích znalostí Podtitul knihy je průvodce pro samouky a vcelku je výstižný. Jde o první publikaci s daným tématem na českém trhu, která umožňuje naučit se zajímavému programování webových prvků, i když toho moc neumíte. Zní to zvláštně, ale opravdu stačí základní dovednosti v tvorbě webových stránek a dále jen hledat odpovědi na nejasnosti. Čímž chci říct, že způsob, jakým je zde knihovna jQuery popsána, je velmi přívětivý. Většinu uvedených příkladů jsem vždy řešil s pomocí návodů na Internetu, článků najdete hodně. Klasický problém byl v nejednotnosti přístupů a různých doporučení, takže bylo třeba hodně skriptů zkoušet a upravovat. Jestliže má autor webu v ruce podobnou knihu, pracuje se mu mnohem pohodlněji.

V podstatě jde o pochopení několika základních pojmů. Jak knihovnu připojit, jak zpracovat událost a kam ji posadit ve stránce. Proč ji obohatit o připojené kaskádové styly a k čemu slouží funkce. Ty jsou asi nejsilnější zbraní všech podobných knihoven, jQuery má výhodu v jasné struktuře, proto se s ní dobře pracuje. Pokud byste chtěli do webu zapojit efekty, opět se zde dozvíte, jak na to. Klasickou ukázkou je rozbalení formuláře pod tímto článkem (reakce), což je také využití jQuery na webové stránce.

Dalším tématem je technologie AJAX a využití knihovny v praxi. To je poměrně široká oblast, zejména v různých lightboxových galeriích nebo kontrole formulářů. Dnešní prohlížeče již nemají s JavaScripty žádný problém, takže není nutné s každým skriptem zatěžovat server, hodně kroků zvládne klientský software. Práce se zrychlí a zefektivní. jQuery není jediná knihovna ke stažení, ale má řadu předností. Kromě snadné implementace je totiž i velmi přehledná a pochopitelná. Kromě zápisu v kódu stránky lze taky použít samostatný soubor, který se připojuje podobně jako knihovna. Podobně jsem přistupoval i k P-Gallery, šlo o logický kód, který se psal velmi příjemně.
>>>>>

11-10-2011

Na Timovi
Ve světě