it´s too late to be late again

Články



Eric Meyer o CSS - ovládněte kaskádové styly!


Autor: Eric Meyer
Vydal: Zoner Press, 2004

V Česku se zatím moc kvalitních knih o využití kaskádových stylů neobjevilo. Snad pouze dvě výborné publikace CSS kaskádové styly pro webdesignéry od Marka Prokopa a Kompletní průvodce CSS - kaskádové styly od Petra Staníčka.
Je proto dobře, že je na trhu kniha Eric Meyer o CSS - ovládněte kaskádové styly! V podstatě je asi jedno, kterou z obou výše uvedených knih českých autorů si koupíte. Tato publikace je totiž obě bezvadně doplňuje.

Sám jsem ji přečetl s nadšením - zajímavý je totiž i styl, kterým je napsána. Skládá se ze 13 kapitol, které nejsou na sobě závislé, ale vystupují zde v podobě tzv. projektů. Autor zde ukazuje způsob využití kaskádových stylů v různých situacích.

Obsah každé části je logicky konstruován tak, že se začíná v "nějakém" stavu a pomocí kaskádových stylů se dále upravuje do konečné podoby. Pro každého, kdo se zajímá o vývoj webové stránky, to je dobrá příležitost pro jeho pochopení.

Každá kapitola začíná popisem stránky v kódu HTML bez použití CSS. Je třeba si uvědomit, že i tato stránka funguje. Smyslem knihy není odstraňovat chyby, ale ukázat, že to lze udělat jinak a lépe.

Některé zajímavé projekty
Z hlediska náročnosti je možné knihu rozdělit do 4 částí:
- základní úprava webové stránky
- vylepšení webové stránky, odkazů, tiskových zpráv
- pozicování a styly
- použití grafických prvků a úprava celkového designu webu.

Projekty č. 4 a 5 se zabývají úpravou základní navigace. Oživují hypertextové odkazy jednoduchým způsobem s použitím obrázkových i textových tlačítek. Projekty č. 6 a 7 popisují, jak pracovat se styly a upravovat formuláře. Při čtení projektu č. 6 si možná uvědomíte, že hlavní podstata webu je v textové informaci a celkový design může být jednoduchý, přesto zajímavý. Projekt č. 8 ukazuje, jak vytvořit elektronickou pohlednici. Zajímavé hraní.

Projekt č. 9 je podle mne nejdůležitější. Popisuje vícesloupcový layout několika způsoby. Právě toto srovnání, výhody a nevýhody, zda použít tabulky či nikoliv - to považuji z hlediska designu webu za nejdůležitější. Další projekty jsou již náročnější - velmi pěkně je zpracována kapitola o využití tzv. boxů a jejich polohování. Poslední kapitoly jsou již opravdu designérskou vyšší třídou - určitě ne pro začátečníky, ale výborně zpracované.

Kniha je to skvělá - taková na našem trhu chyběla! Netradiční je i technické zpracování - má barevně odlišené části textů, což se často nevidí. Vnější okraje stránek slouží k upřesňování infomací a dalším poznámkám. Barevné jsou i obrázky, nejčastěji v podobě webových stránek.
Všechny modelové situace v knize jsou ke stažení z autorova webu - i ten je zajímavý a stojí za pročtení. Se staženými soubory se dobře pracuje, jsou přenositelné a snadno využitelné i ve vašich stránkách.

Knihu je možné si objednat na adrese www.zonerpress.cz za cenu 351 Kč.
>>>>>

10-11-2004

Na Timovi
Ve světě