it´s too late to be late again

Články



Řízení projektů v IT


Autorka: Kathy Schwalbe
Vydal: Computer Press, 2011

Řízení projektů v IT
Knih o projektech a jejich řízení je na trhu hodně. O to těžší je rozhodnutí, co vlastně použít, pokud chcete nějaký ucelený pohled. Projekty se trochu zabývám, takže publikace, kterou nyní představuji, mne obsahově dost zajímala. Má totiž v názvu IT (informační technologie) a je otázkou, zda se jedná o obecné teorie nebo jejich aplikování do praxe. Jde o hodně rozsáhlou knihu, není to žádný průvodce nebo nějaký manuál. Naopak, využití je velmi široké a může po ní sáhnout zkušený realizátor i student. Již vlastní publikovaná definice "projektového manažera" má své opodstatnění, jde o výrazný systémový přístup. Komplexnost této pracovní pozice totiž klade poměrně velké nároky.

Nedokážu říct, že pouze tato kniha je jediná správná. Obsahuje obecně platné principy, kterých jsem na různých školeních slyšel v posledních letech opravdu hodně. Ale přesto jsem se do ní začetl s velkou chutí. Je totiž výborně napsána, obsahuje zajímavé příklady z praxe a má dobře sestavenou celkovou koncepci. Oblast informační technologie uvedená v názvu ji nijak nediskriminuje z pohledu jiných témat, protože všechny uvedené pojmy mají všeobecnou platnost. Hodně mi připomíná jednu starší publikaci, která nám byla kdysi doporučena pro studium managementu a ekonomiky ve školství. Přestože neměla se vzděláváním nic společného, nabídla velkou přidanou hodnotu v "neškolním" pojetí. Tato kniha mi připadá svým záběrem velmi podobná. Určitě po ní častokrát sáhnu a doporučuji ji všem, kdo v oblasti řízení projektů pracují. Asi ji nepřečtete za jeden večer a k některým kapitolám se budete pravděpodobně vracet.

Zajímavou část tvoří certifikace PMP (Project Management Professional), protože představuje určitý standard schopností, dovedností a znalostí. Navíc je tato úroveň poměrně vysoká, a proto také uznávaná. Za většími celky vždy následují cvičení nebo testy, které umožňují systematizaci a dávají zpětnou vazbu. Kniha je doplněna návodem pro práci v programu MS Project 2010.
>>>>>

15-01-2012

Na Timovi
Ve světě