it´s too late to be late again

Články



Ultrabook – o co vlastně jde?


Krátká zkušenost s notebookem nové generace.

Označení ultrabook od začátku vypadalo jako kompilace něčeho, co tady je. Jediná zajímavá informace byla o ceně, neboť kupovat notebook dražší než 20 tisíc korun musí mít zvláštní důvod. Jinak jsem jej viděl spíše jako snahu o marketingovou masáž. Ovšem pouze do doby, než jsem jeden dostal do ruky.

Půl roku používám Sony Vaio (11,6") a libuji si, jak skvělou klávesnici konečně mám. Všechny dosavadní notebooky, které jsem měl možnost používat, se v ní moc nepředvedly. Buď byla divně konstruována nebo nevhodně rozložena. Vaio je v této oblasti vymyšleno dobře a na lepší klávesnici jsem dlouho nepsal.

To platilo do doby před několika dny, kdy jsem měl možnost pořádně vyzkoušet skutečný ultrabook, konkrétně Acer Aspire S3. Konečně rozumím té uvedené kompilaci. Z notebooku se zde odráží dostatečně velký monitor (13,3", HD Ready, LED podsvícení), opravdu špičková klávesnice (dokonce lepší než u Vaia) a celková uživatelská přívětivost. Je zde i něco z netbooků, především nízká hmotnost, velmi úsporné zpracování, snadná přenositelnost a bytelná konstrukce (výrazně lepší než než u Vaia). Zároveň mám pocit přenesené hodnoty z rychlosti tabletů při zapínání, ale to je možná dáno skutečností, že systém (WIN 7, 64bit) zatím není nijak zahlcen. Rychlý je ale velmi.

Hardware je na hodně dobré úrovni, specifikace zařízení předvádí vyváženost vzhledem k využití. Pro další připojení obsahuje dva USB porty, HDMI, čtečku SD karet a zvukové výstupy. Samozřejmostí je Wi-fi (802.11b/g/n) a Bluetooth (4.0). Zklamání může přinést chybějící propojení pro LAN síť, ale tady to evidentně nebylo cílem. Ostatně při tloušťce ultrabooku by jej stejně nebylo kam dát. (Kdy jsem vlastně naposledy připojoval notebook kabelem?) Větším nedostatkem je chybějící VGA konektor, řešením je asi jen redukce. Pevný disk je dostatečný, navíc je zde i SSD disk, který ale není uživatelsky přístupný. Jeho přidaná hodnota je znatelná při probuzení ultrabooku, rychlost je srovnatelná s tablety. Touchpad má velikost téměř jako menší mobil, obě tlačítka jsou designově skryta, přesto precizně fungující. Operační systém v podobě Windows 7 Home Premium je dostatečně rychlý, RAM o kapacitě 4 GB nic nezdržuje, procesor Intel Core i5 všechny procesy zvládá s přehledem a plynule. Výdrž je slušná, a to i přes tříčlánkovou baterii. Je vidět, že kvalita zdrojů obecně výrazně narůstá.

Jsem opravdu zvědav, jestli ultrabooky převálcují dosavadní notebooky a tablety, zejména v nepříliš sympatickém poměru cena/využití. Každá nově zavedená technologie totiž lepila nějakou díru na trhu. Ultrabooky nic nezalepují, naopak vycházejí z těch lepších vlastností uvedených zařízení jako další patro pomyslné stavebnice. Jde o mobilní pracovní nástroj, který má fungovat na cestách, ve škole, ve vlaku. Omezenost v počtu slotů a možnostech připojení dalších zařízení z něj nedělá klasický pracovní stroj, ale spíše personifikované zařízení, u kterého se předpokládá podobný přístup jako u tabletů s mnohem širším spektrem využití.

22-01-2012

Na Timovi
Ve světě