it´s too late to be late again

Články



Hacking – umění exploitace


Autor: Jon Erickson
Vydal: Zoner Press, 2009

Hacking – umění exploitace Kniha pro náročné. Jinak snad ani takovou publikaci definovat nelze. Již v názvu použitý termín hacking ukazuje, že nejde o žádnou příručku pro běžné uživatele, ale o knihu pro skutečné nadšence. Autor se opírá o programovací jazyk C a hned v úvodu s ním čtenáře seznamuje. Osobně bych pro první vstup navrhl podrobnější knihu, ale pokud programujete v jiném strukturovaném jazyku, jde jenom o syntax. Takže, proč ne? Další zajímavý přístup je ve stažitelném live CD, které se při spuštění nabootuje jako systém pro celou další práci.

Zásadní téma celé knihy je bezpečnost. Tím, že se hacker učí využívat mezery v bezpečnostních opatřeních, vlastně ochranu vylepšuje. Pokud ovšem nesleduje jiné cíle, o tom ale publikace není. Jde o náročná témata, která jsou velmi podrobně popsána a doplněna o příslušné kódy. Může vás zaujmout pouze některá oblast, v takovém případě o nic nepřicházíte, jednotlivé kapitoly mají charakter modulů.

Knihu je možné pouze číst, i tak jde o zajímavou problematiku, která nabízí možnost vzdělávání. K běžnému programování v jazyku C tak získáváte výraznou přidanou hodnotu. Vydání podobné publikace vyžaduje dobré rozmyšlení, díky svému záběru asi nezmizí okamžitě z knižních pultů, ale její obsahová cena je vysoká. Po přečtení si možná řeknete, že programování je svým způsobem posedlost. A velká výzva.
>>>>>

04-03-2012

Na Timovi
Ve světě