it´s too late to be late again

Články



C/C++ - hotová řešení


Autor: Radim Dostál
Vydal: Computer Press, 2009

C/C++ - hotová řešení I kdy název napovídá, že v knize najdete souhrn potřebných receptů pro programování, podobné přirovnání není úplně na místě. Publikace totiž nabízí ucelený systém výuky programování v C/C++ pro začátečníky i mírně pokročilé samouky. Alespoň takový je můj první postřeh. Je totiž psána tak, že ji lze jako učebnici použít prakticky bez výhrad. V čem se tedy odlišuje od jiných výukových knih? Především nikde neteoretizuje víc, než je nutné pro pochopení uvedených programů. To je velký bonus, protože se zaměřuje hlavně na konkrétní ukázky. Trocha teorie je potřeba vždy především v algoritmizaci, proto není špatné mít po ruce i něco dalšího, ale z hlediska přímé zpětné vazby je tato publikace velkým přínosem.

Docela problematické může být pro začátečníky rozlišení mezi jazyky C a C++. Ačkoli se zkušenému programátoru může jevit jejich propojení jako logické (což i je), pro úvod do "Céčka" to je matoucí. Autor to pravděpodobně předpokládal, a proto u uvedených příkladů najdete jednoznačné vysvětlení použitelného jazyka. Syntaxi je ostatně věnována hned úvodní část. Pozitivní je důraz na nezávislost na operačních systémech, pokud je to nutné, autor vysvětluje rozdíly.

Když jsem psal, že knihu vnímám jako výukový materiál vhodný do školy, tak jsem měl na mysli její postupné rozšiřování, kde každá kapitola přináší něco nového vzhledem k té předchozí. Začínáte jednoduchým definováním pojmů, kde se překvapivě hned v prvních částech objevuje i OOP. Je to ale nezbytné vzhledem k pochopení C++. Další část se věnuje základům programování včetně metod a funkcí. Opět se zde setkáte s OOP, ale to už vám divné připadat nebude. Příklady v knize jsou totiž velmi intuitivní a jasné.

Přes síťovou komunikaci se dostanete k propojení C/C++ s databázemi, zde MySQL a trochu překvapivě i s PostgreSQL, která se využívá méně. Ale základy jako připojení k serveru nebo jednoduché dotazy je vhodné zkusit aplikovat, obzvlášť pokud máte zkušenosti s MS Accessem nebo OpenOffice Base. Princip je stejný, tak proč se neobohatit o další zkušenost?

Kniha je opravdu výborná, navíc obsahuje doprovodné CD s úlohami a vývojová prostředí pro programování ve Windows i Linuxu. Přiblížení těchto platforem je v knize uvedeno také, pokud jste zvyklí na MS Visual Studio z jiných jazyků, máte již dobře nakročeno pro vstup do C/C++.
>>>>>

25-03-2012

Na Timovi
Ve světě