it´s too late to be late again

Články



Extrémní expozice


Autor: David Nightingale
Vydal: Computer Press, 2011

Extrémní expozice Podtitul knihy zní "Úchvatné snímky skryté za hranicí běžných hodnot clony a času" a hned v úvodu je třeba říct, že odpovídá obsahu. Co si vůbec pod názvem publikace představit? Ve zjednodušeném vyjádření jde o překročení běžných expozičních hranic, které vnímáme u většiny fotografií. Pokud si zkusíme vybavit snímek, u kterého jsme měli pocit něčeho "nepřirozeného", jsme asi na správné cestě k pochopení kouzla, které za hranicí běžného dopadu světla na snímač probíhá. Nejčastější způsob focení na automatiku je stále dokonalejší, neboť i díky přednastaveným režimům vycházejí velmi hezké snímky. Ale občas se vyplatí zkusit trochu experimentovat.

K netradičním a emočně silným fotografiím můžeme dojít opravdu dobře exponovaným záběrem, kde jde ale často o štěstí nebo velkou trpělivost. Druhá možnost je ve využití nástrojů fotoeditorů, u kterých se díky různým efektům a technologiím dosahuje neuvěřitelných výsledků. Kniha se drží prvního přístupu, neboli klade důraz hlavně na fotografa. Jedna z nejjednodušších možností je práce s časem. Snímání tekoucí vody při dlouhém expozičním času je vcelku běžným cílem, ale pokus zachytit pohyb hvězd nebo linii ohňostroje je již mnohem náročnější. A co uměle provedený pohyb fotoaparátu při delší expozici? Autor se podobným extrémům věnuje a je to parádní čtení. Nebo opusťme čas a zkusme si pohrát s clonou. I množství dopadajícího světla dokáže divy, navíc v různých podmínkách.

V knize je velké množství barevných a kvalitních fotografií, které jsou opravdu zajímavé, ať již technicky nebo námětově. Pro mne je zde téma k zamyšlení v citlivosti. V trojkombinaci čas - clona - ISO do ní zasahuji nejméně a asi by to chtělo se nad tím více zamyslet.

Pokud fotíte nějakou zrcadlovkou, máte zde velký prostor pro tvůrčí činnost. Ale i při slabších přístrojích najdete velké množství nápadů pro objekty nebo způsoby zpracování. O nich se v knize také dočtete.
>>>>>

20-04-2012

Na Timovi
Ve světě