it´s too late to be late again

Články



Programujeme hry v jazyce C#


Autoři: Petr Roudenský, Mokhtar M. Khorshid
Vydal: Computer Press, 2011

Programujeme hry v jazyce C# Jazyk C# patří do skupiny platforem, které mají velký uživatelský záběr. Využití je opravdu široké, od jednoduchých prográmků po složité databázové aplikace. Navíc s velkou publikační i webovou podporou, takže pro programátory začátečníky ideální prostředí. Jako celá rodina jazyků vycházejícich z C, i tento má snadno pochopitelnou syntax a k dispozici je vývojové MS Visual Studio C# Express zdarma.
Jestliže do prostředí vstupujete poprvé, budete asi překvapeni jeho složitostí. To je i v očesané free verzi poměrně robustní, jde ale o první orientaci. Pokud si totiž úvodní program projdete opravdu důkladně, další již bude pohodový.

Kniha není typická učebnice nebo příručka. Obsahuje devět hotových projektů, které jsou v podobě známých her nebo jednodušších aplikací. Poněkud zastarale může působit skutečnost, že většina z nich se relizuje v konzoli, takže prostředí spíše nehezké. Ale je zde druhý pohled, a to rychlost hotových aplikací. Pokud bych měl některou úlohu doporučit, tak asi známou Šibenici. Její kód není tak složitý a zároveň obsahuje všechny základní metody. Protože jde o textový výstup, neočekávejte grafickou podobu hry, stavba šibenice je nahrazena odečtem výchozích bodů. To ale vůbec nevadí, svoji vlastní hru si stejně zamilujete. Celková struktura kódu je přitom velmi hezká.

Všechny úlohy-hry působí motivačně a jsou vhodně propracovány tak, aby se z nich dalo vycházet při dalších nápadech. Postupně narůstá i jejich programátorská obtížnost, takže vzdělávací potenciál není zanedbatelný. Cenný je hlavně výklad pomocí hotových produktů, protože zde není nutné něco vymýšlet, spíše vhodně využít připravené projekty. Pokud již máte nějakou výkladovou knihu pro C#, tato je skvělým aplikačním doplňkem.
>>>>>

27-05-2012

Na Timovi
Ve světě