it´s too late to be late again

Články



O novém Xubuntu 12.04


Konečně jsem si našel čas na přeinstalaci systému. A výsledek?

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin je už několik týdnů venku, ale upgrade z LTS verze Lucid Lynx se očekává až v červenci. Nakonec jsem to nevydržel a systém na maličkém a stařičkém netbooku kompletně přeinstaloval...

Nebyl to takový problém, protože netbook používám jako ryze pracovní nástroj do terénu. Původně jsem měl klasické Ubuntu, doplněné posléze na Xubuntu. To má dvě stránky: pokud instalujete pouze Xubuntu, musíte hodně aplikací doinstalovat, neboť prostředí Xfce je v principu poměrně střídmé. Díky Ubuntu je vše v původní instalaci, Xfce podobně jako Gnome je grafická vrstva nad ním. Na druhé straně je třeba počítat s tím, že Ubuntu je robustnější a celkově pomalejší, samostatná instalace Xubuntu přináší svižnější běh.

Nejdříve došlo na Ubuntu z jednoduchého důvodu. Chtěl jsem si konečně pořádně vyzkoušet prostředí Unity na netbooku. Velikost ikon by měla být přínosem, ale kupodivu není. Resp. je to úplně jedno a nejde o to, že bych byl nějak moc zvyklý na Gnome nebo Xfce. Větší problém je v rychlosti. Starší netbooky s úspornými procesory Atom a RAM 1 GB na Unity zkrátka nemají. Je jasné, že s tímto názorem nebude hodně lidí souhlasit, i toto prostředí lze zrychlit. Unity je opravdu revoluční a bude ještě potřebovat trochu času. Pokud k němu ale budou existovat alternativy, tak se jeho plošné využití dost oddálí.

Takže nová instalace, tentokrát samostatné Xubuntu 12.04. Potřebná doba je asi půl hodiny, drobná nastavení jaykové lokalizace, wi-fi a postupná doinstalace programů, bez kterých se neobejdu. Na prvním místě LibreOffice, původní OpenOffice už nejsou ani v repozitáři. Dále některé komunikační nástroje a několik drobností.

Systém je nainstalován, běží, a výsledek? S velkou pokorou se vracím k Lucid Lynx. Důvod je prostý - rychlost. Mezi verzemi 10.04 a 12.04 jsou další tři vývojově pokročilejší než ta původní. I přes různé proklamace o použití Xubuntu a Lubuntu na slabších strojích se ukazuje, že netbookový hardware dosáhl v požadavcích na odnože Ubuntu svého stropu.

10-06-2012

Na Timovi
Ve světě