it´s too late to be late again

Články



Nokia N8 a úpravy fotografií


Nikoli pouze fotit, ale i editovat je pomocí mobilu možné.

Nokia N8 a focení, to je téma, kterému jsem už jeden článek věnoval. Jde o výborný fotomobil s velmi kvalitní optikou a větším snímačem. Používám jej poměrně často a dokonce i snímky z hůře osvětleného prostředí jsou koukatelné.

Nokia ale nabízí i slušné prostředí pro editaci snímků. Pokud nejste příliš nároční či potřebujete fotografie upravit kvůli poslání zprávy nebo umístění někam na sociální síť, prakticky nemusíte zapnout počítač. Pro situační fotky jde o skvělou příležitost. Občas posílám snímky na Twitter, Flickr nebo jako multimediální zprávu. Vzhledem k rozlišení fotoaparátu (12 MPx) mám zdrojové fotografie datově dost veliké, a to i přes velkou kompresi a ztrátovost. Kromě užitečnosti vnitřního editoru mne tento způsob i navíc docela baví.

Občasná fotografie je jedna věc a koncepční práce zase druhá. Zkusil jsem proto fotit jednu pěší túru do lesa, kdy se podařilo i počasí. Další úpravy jsem již dělal v mobilu. Je samozřejmě důležité vědět, co očekáváme a čeho chceme dosáhnout. Veškerou editaci jsem si zjednodušil tím, že jsem pouze měnil rozměry a dolaďoval kontrast a jas. Vzhledem k tomu, že jsem dělal rutinní kroky a měl jasno o výsledku, šlo to velmi rychle. A to Nokia i přes dobrou odezvu neumí odhadnout u Symbianu velikost tlačítek. (Tento mobil je sice spíše pro muže, z ovládání to ale příliš poznat není.)

Každý snímek obsahuje můj podpis, který vkládám pomocí obrázku, nikoli jako text. Tak toto telefon nezvládá, je zřejmé, že počítač potřebovat budu. Jde ale o skutečnost, že kolekci chci dávat do své fotogalerie na webu, pro pouhé odeslání bych to neřešil. Také jednobarevný obrys vkládám hromadně na PC, Nokia sice nabízí několik ozdobných rámečků, těm ale chybí jednoduchost.

Určitě není mým cílem takto fotografie upravovat dlouhodobě. Jako letitý uživatel Zoneru mám řadu vlastních postupů a editace snímků na PC mne baví. Chtěl jsem si pouze vyzkoušet, jestli je možnost úprav v mobilu smysluplná a funkční. Řekl bych, že ano. Asi jediná funkce, kterou jsem při hromadné práci s fotografiemi nevyužil, byl kompoziční ořez. Sice jej lze provádět velmi snadno, neumí ale zachovat poměr stran. U jednotlivých snímků to nevadí, u galerie ale docela ano. Není to žádná komplikace, protože kompozici řeším už při focení, ale je třeba na to pamatovat.

V odkazu pod článkem je ukázka takto vytvořené fotografické kolekce. U snímků je samozřejmě poznat, že hloubka ostrosti odpovídá práci na přístroji, u kterého fotografování není prioritou, ale tak úplně špatné to také není. Pro dokumentační snímky z cest a průběžné posílání určitě dostačující.
Nokia N8 forest walking

07-07-2012

Na Timovi
Ve světě