it´s too late to be late again

Články



Excel VBA – výukový kurz


Autor: Martin Král
Vydal: Computer Press, 2012

Excel VBA – výukový kurz Knih o VBA (Visual Basic for Applications) je na trhu poměrně hodně, takže přijít s něčím novým nebo objevným není jednoduché. Nejde jen o obsah, ale i o koncepci knihy. Tato má v podnázvu výukový kurz a je fakt, že se této struktury vzorně drží. Jinak je ale především o Excelu. Vím, proč to zdůrazňuji, pokud totiž tento tabulkový kalkulátor používáte do úrovně kontingenčních tabulek, najdete zde další velkou inspiraci. VBA je programovací jazyk, který hodně programátorů neuznává. Jednak jde o aplikaci, která se vymyká běžným přístupům od prostředí po výstupní platformu, a dále je určena cíleně pro MS Office a v jiných programech prakticky nepoužitelná (především v alternativních OpenOffice). Na druhé straně se jedná o jazyk, který má velký praktický dopad v oblastech, kde se MS Office v čele s Excelem používá primárně.

Úvodní kapitola se věnuje základům VBA, typům proměnných a základním programovacím metodám. I když používáte jiné prostředí, budete rozumět všemu, jde o obecné pojmy, které jsou pouze posazeny do jednoho prostředí. Druhá část je ale naopak vázána na Microsoft Excel ve verzích 2007 a 2010. Jedná se o objektový model a jeho specifická syntax vyžaduje podrobný popis. V knize je tématu věnována celá jedna lekce, objekty ale procházejí prakticky celou publikací.

K VBA patří ovládací prvky, které jsou vnímány jako formuláře. Prostředí striktně odlišuje typy ActiveX a Forms, rozhodně je dobré kapitolu prostudovat. Každá další část potom navazuje na předchozí, takže kniha opravdu působí jako výukový kurz. Postupně se propracujete k událostním procedurám a třídám.

Visual Basic for Applications je součástí MS Office, musíte si ale přidat doplněk Vývojář. Je součástí programu, jenom není v původním nastavení. Velmi příjemné je, že nemusíte mít verzi Professional, stačí ta pro studenty a domácí použití. Pokud máte zájem o tvorbu pragmatických aplikací, nemusíte nic složitě chystat. Stačí MS Office a dobrá literatura. A jestliže používáte Linux, není problém MS Office nainstalovat pod Wine. Mně takto běhá Word i Excel ve verzi 2007 pod Ubuntu.
>>>>>

15-07-2012

Na Timovi
Ve světě