it´s too late to be late again

Články



Návrhové vzory v PHP


Autor: Marian Böhmer
Vydal: Computer Press, 2012

Návrhové vzory v PHP Kniha navazuje na dva proudy, které problematiku provázejí. Na jedné straně jde o programování v PHP, přičemž se zde jedná o vyšší úroveň pro pokročilé programátory. Jestliže se tomuto jazyku věnujete, určitě zde najdete hodně inspirativních témat. Druhá oblast vychází z možných návrhových vzorů pojatých obecně a nezávisle na programovacím prostředí. Pokud máte zkušenosti z jiných jazyků, nebude problém je vyzkoušet i zde. Jde o hledání hranice mezi strukturovaně programovaným kódem, který bohatě stačí i na jednodušší publikační systém, a platformou, která díky objektově orientovanému programování dává tvorbě řád a zobecňuje využití.

Jestliže k PHP přistoupíte jako k OOP, vstupujete do výrazně vyššího patra. Jde totiž o skutečnost, že stále pracujete v textovém provedení a objekty nemůžete chápat jako grafické výstupy. Úvodní část se zaměřuje na třídy a vychází z tvorby aplikace knihovna se dvěma základními prvky – knihami a čtenáři. Kapitola je vhodná k pročtení i v případě, že v OOP programujete, jde o pěkné cvičení. Další části se již věnují návrhovým vzorům a najdete zde běžné typy (např. Singleton) i méně známé, které se nasazují ve specifičtějších situacích. Jsou rozděleny podle zaměření na tvůrčí, strukturované a vzory chování. Každý vychází z problému a přes účel, implementaci a definici nabídne i další využití.

Kniha není pro začátečníky, což je z obsahu zřejmé. Je ale jedna z mála, která nabízí tak široký přehled nástrojů, navíc v jednom programovacím jazyku. I přečtení má smysl, díky určité podobnosti přístupů k jednotlivým návrhovým vzorům si totiž můžete vytvořit obecný pohled na tvorbu v OOP.
>>>>>

23-07-2012

Na Timovi
Ve světě