it´s too late to be late again

Články



Velká kniha PHP 5 a MySQL


Autor: W. Jason Gilmore
Vydal: Zoner Press, 2005

Kniha má v záhlaví názvu uvedeno Kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály. Můj první dojem byl, že začátečník musí sáhnout po jiné publikaci, která se bude tvářit opravdu začátečnicky. Tato úvaha není jen o obsahu, ale i o stylu. Kniha je psána poměrně odborným způsobem, což znamená, že PHP začátečník může mít problémy se do ní vůbec začíst. Proto bych se na ni podíval více z pohledu mírně pokročilého uživatele PHP i MySQL.
Obsahově kniha pokrývá celou problematiku PHP, snaha o dynamičnost webového systému je znát z každé kapitoly. Najdete zde všechno od základních instalačních postupů v různých systémech až po využití skriptování v práci s databází MySQL. Samozřejmě tu nechybí základy práce s PHP nebo poměrně běžná kapitola o funkcích a polích. Objektově orientované programování je hlavní zbraní PHP, proto se tomu autor věnuje opravdu hodně. Patří sem i zpracování chyb a výjimek a další pokročilá témata, např. šablony Smarty.
Ne úplně běžnou kapitolou je Networking s PHP. Po jejím přečtení si uvědomíte, co všechno je nejen použitelné, ale i bezpečné. Kapitola Webové služby není o tvorbě webových stránek, ale o RSS a XML. Což znamená, že není určena začátečníkům, ale lidem, kteří se chtějí webům věnovat poněkud hlouběji.

Velká část knihy je věnována MySQL. Opět od základní konfigurace až po použití databázových dotazů. Kapitoly jsou podrobně rozpracované, pojmů je zde opravdu hodně. Všechny jsou definovány, neměli byste narazit na nejasný termín bez dalšího vysvětlení. To ale také způsobilo, že publikace má přes 700 stran. Pokud jste ještě nezkoušeli používat MySQL nezávisle na PHP prostředí, můžete si s databází pohrát jenom v příkazovém řádku nebo konzoli.

Odborných výkladů PHP i MySQL najdete hodně na Internetu i v mnoha velmi pěkně zpracovaných knihách různých vydavatelů. Není důvod, proč by mezi nimi nemohla být i tato publikace. Nehodí se sice pro běžné čtení na zastávce nebo nádraží, ale na stole webového programátora by podle mne chybět určitě neměla. Navíc jsou ke stažení na stránce vydavatele zdrojové kódy jednotlivých příkladů, a ty svojí strukturou rozhodně nejsou k zahození.

Knihu si můžete objednat na webu www.zonerpress.cz za 486 Kč.
>>>>>

06-02-2006

Na Timovi
Ve světě