it´s too late to be late again

Články



Po krajských volbách 2012


Co se to kolem nás vlastně děje?

Začínám textem z Timova notesu: "Koukám zrovna na dokument, ve kterém zpívá Karel Kryl, mám čerstvě odvoleno a je mi lehce nevolno po přečtení článku v novinách o trafice pro dnes již bývalého krajského radního pro školství".

Odstavec jsem psal v poledne, teď je večer a máme po volbách. Včera jsem dvakrát předpověděl, kdo u nás v kraji vyhraje a trefil jsem se. Přitom to nebylo moc těžké, nálada dole a průšvihy nahoře byly tou nejpropracovanější kampaní. Přesto asi dojde k rozhýbání škatulí v novém vedení, s čímž lze jen souhlasit. Nikdo by neměl mít křeslo navěky, ať už se politicky barví, jak chce. Politik bez jisté dávky pokory a sebereflexe jako kdyby nebyl. V každém případě očekávám platnost známého pravidla, že co se neudělá první rok po volbách, na to už nedojde.

Někteří změnili před volbami stranu, ale příliš se netrefili. Naštěstí. Jenom těch trafik je méně než zájemců. Také překvapili Piráti. Neskončili na chvostě, i když jejich volební listina byla v počtu kandidátů spíše symbolická. Volili jsme i do horní komory, ale vcelku o mnoho nešlo. Kde nic není, ani Senát nebere.

Nakonec nejzajímavější osobou je Roman Smetana, který svojí tykadlovou politikou nastavil volbám lidskou tvář a přivedl ji zpět mezi normální občany. Způsob jeho setkání s předsedou vlády v den voleb je nádhernou vsuvkou v zajímavém příběhu a ukazuje na potřebu nadhledu. Ten řadě potrefených chybí.

14-10-2012

Na Timovi
Ve světě